Mărturii cutremurătoare ale irakienilor care își riscă viața pentru a pleca din Mosul, oraș ocupat de Statul Islamic: Te omoară dacă nu ţii post, te omoară dacă nu te rogi. Ei nu ştiu să facă altceva decât să omoare
Viața oamenilor care trăiesc în zonele ocupate de Statul Islamic este un adevărat calvar. Jurnaliștii de la CNN au prezentat, în exclusivitate, situația civililor irakieni care încearcă să fugă în timpul nopții din Mosul, oraș controlat de combatanții ISIS. Asumând-și riscul de a fi, în orice moment, împușcați de teroriști, oamenii traversează cu greu versanții munților în drumul lor către libertate.
În încercarea de a scăpa de sub teroarea jihadiștilor, civilii se furişează pe coate şi genunchi. Femeile poartă văl negru, iar bărbaţii îşi ţin copiii înfometaţi în braţe. Toți pășesc cu teamă pe câmpul minat. Abia după patru sau cinci ore de mers oamenii reușesc să ajungă într-un loc sigur, însetaţi, înfometaţi și epuizaţi. Și dacă reușesc să scape de lunetiştii ISIS, fugariiriscă să moară din cauza căldurii sufocante, temperatura pe timp de zi ajungând la peste 46 de grade Celsius.
Cei care sunt prinși sunt, cel mai adesea, uciși.
"Am venit aici din cauza tiraniei Daesh. Am venit pentru că ne lipsea apa şi mâncarea, eram în pericol. ISIS sunt o bandă de criminali şi hoţi. Cele mai elementare necesităţi ale vieţii au dispărut. Nu mai aveam electricitate, nu mai aveam nicio legătură cu lumea dinafară", a povestit un bărbat pentru CNN.
"Te omoară dacă nu ţii post, te omoară dacă nu te rogi. Le omoară pe femei dacă îşi arată feţele. Ei nu ştiu să facă altceva decât să omoare. Singura pedeapsă e moartea: nici închisoare, nici amendă, doar moarte, moarte, moarte",a mai spus bărbatul.
Fiecare persoană care ajunge la bariera kurdă este obligată să se dezbrace, să-şi dea jos lenjeria intimă, să se lase în genunchi în timp ce unii dintre soldați au armele ațintite asupra sa. În tot acest timp, alți militari îi chestionează, iar alții le caută prin bagaje, le caută documentele de identitate şi le verifică dispozitivele mobile, pentru a detecta imagini sau mesaje care ar putea indica dacă oamenii sunt simpatizanţi ISIS. După percheziţie, refugiaţii sunt strânşi în camioane şi duşi într-o bază militară din apropiere.
"Femeile toate trebuiau să poarte negru şi să fie acoperite. Bărbaţii trebuiau să aibă barbă lungă. Era greu. Nu aveam de lucru, nu era nimic de cumpărat în magazine. Era cu adevărat crunt", a povestit o femeie.
În cele din urmă, toţi aceşti oameni vor fi mutaţi într-o tabără din nordul Irakului construită pentru cei care au fugit de ISIS. Cei norocoşi vor putea să-şi închirieze apartamente în oraşe precum Bagdad, Irbil sau Kirkuk.
Statele Unite au anunţat că trimit mai mult de 500 de trupe adiţionale pentru a sprijini lupta de eliberare a Mosulului. Oficialii irakieni estimează că luptătorii Statului Islamic vor fi alungați din Mosul până la sfârşitul anului însă numeni nu poate garanta că oamenii care și-au părăsit locuințele vor mai avea unde să se întoarcă.