Mărturia unui cerșetor român în vârstă de 33 din Viena arată sumele pe care rețelele de trafic de persoane le încasează zilnic de la "scalvii" lor. Declarațiile românului au dus la arestarea a cinci conaționali și darea în urmărire internațională a altoropt persoane. Toți cei acuzați riscă pedeapsa cu închisoarea de pânăla 10 ani.
În cadrul analizei făcute de jurnaliștii de la "Die Presse" se arată că acestă descoperire“este doar vârful aisbergului", dimensiunile cazului fiindmult mai mari.
Raportul întocmit de poliția austriacă arată că rețeaua celor 13 români a reușit să acapareze aproapejumătatedin teritoriul Vienei, cei mai multi cerșetori fiind din Bulgaria, Slovacia și România.
Potrivit poliției austriece, numărul persoanelor din țara noastră care ieșeau la cerșit pe străzile Vienei fiind undeva la1.100 de persoane.
Raportul mai rată că cerșetorii sunt racolați din categoriile sociale cele mai defavorizate, printre acestea numărându-se șomerii, handicapaţii şi oamenii fără adăpost. Aceștia sunt chemați la interviuri, după care sunt trimiși în Viena. Imediat după sosirea lor în capitala Austriei, aceștia sunt repartizați pe zone.
Condițiile în care traiesc cerșetorii sunt precare, aceștia locuind câte 220 de persoaneîntr-o casa în care artrebuisă locuiască 40 de persoane. Victimele traficanților de persoane platesc 130 de euro pentru un loc de dormit și o saltea, notează mișcarea de rezistență.
Veniturile încasate de un cerșetor sunt foarte mari, în condițiile un cerșetor scoateîn medie pe zi 300 de euro. În perioada sărbătorilor, cerșetorii adună și 1.000 de euro.
Potrivit raportului întocmit de poliția austriacă,dacă un cerșetor nu reușeasă strângă suma de 300 de euro, aveade suportat bătăile şi porţiile mai mici de mâncare.