Posibilitatea ca pacienții cu COVID-19 să refuze internarea a dat naștere unor situații de-a dreptul dramatice. Susținând că se simt bine, deși erau testați pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus, mulți români au ales să rămână acasă însă au ajuns ulterior pe patul de spital, în stare gravă. Unii dintre ei chiar au pierdut lupta cu boala, intervenția medicilor fiind în zadar. A simțit pe pielea lui ce înseamnă evoluția galopantă a infecției cu coronavirus și un bărbat în vârstă de 43 de ani din Târgoviște, care a refuzat internareape proprie răspundere și care, în doar trei zile, a avut nevoie de supliment de oxigen pentru a respira.
Sportiv de performanță și nefumător, Cristian Focșan, a povestit pentru Digi 24, că deși a fost testat pozitiv, a fot convins că va trece cu ușurință prin infecție. Realitatea l-a contrazis însă și în doar câteva zile a ajuns să se confrunte cu dureri crunte, astfel că, în cele din urmă, s-a prezentatla spital. Analizele sale nu arătau deloc bine și a fost trecut imediat pe supliment de oxigen.
”În urmă cu două săptămâni m-am simțit rău, aveam febră, frisoane. Chiar joi m-a sunat DSP să îmi spună că testul este pozitiv și îmi recomandă să mă internez. Dar eu le-am spus că vreau să stau acasă, că mă simt bine. (…) A treia zi, deci sâmbătă seara, a început să îmi fie rău, foarte rău, dureri de burtă, tuse puternică, la întoarcere chiar să alunec, să pic. A doua noapte, același lucru. Luni am avut episoade puternice de tuse, practic, nu puteam să mai stau pe scaun datorită durerilor de burtă, am decis să merg la spital, deși inițial refuzasem internarea. Am venit la spital, analizele nu erau ok, plămânii erau infiltrați, lucrurile stăteau destul de rău. Seara amețeam, eram confuz, mă țineam de pereți să ajung pe patul spitalului”, a povestit pacientul pentru sursa citată.
Bărbatul este în continuare internat la Spitalul de Urgență Târgoviște. A depășit episodul critic și acum recunoaște că a făcut o greșeală atunci când a refuzat spitalizarea.
”Am fost pe oxigen. Chiar am avut o stare gravă. Nu credeam că mă poate afecta în asemenea măsură, nici în visele cele mai urâte.
A fost o experiență traumatizantă. Acum, lucrurile merg bine. Le recomand și celorlalți care se simt rău, să vină la spital, să nu stea acasă”, a mai spus pacientul, subliniind că această boală poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă și de starea de sănătate.
Între timp, după zile în șir de dezbateri și controverse, legea carantinării și izolării a fost adoptată joi seară de Senat, în calitate de for decizional. Actul normativ merge acum la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Legea reglementează condițiile în care poate fi impusă carantinarea și izolarea persoanelor cu COVID-19 și oferă astfel autorităților pârghiile necesare pentru a lupta cu epidemia de coronavirus.
Potrivit celei mai recente raportări a Grupului de Comunicare Strategică, până în acest moment, 757 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.