Mario Draghi a susținut un discurs în Senatul Italiei, miercuri, și s-a arătat dispus să rămână în funcția de prim-ministru, context în care a prezentat o listă de reforme ce vor avea nevoie de sprijinul partidelor pentru ca guvernul său să meargă mai departe, relatează El Pais.
Prim-ministrul Italiei nu putea să ignore presiunea publică de care s-a lovit intenția sa de a demisiona din funcție. De la Bruxelles și până la Washington, cu tot cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, lui Mario Draghi i s-a cerut să se răzgândească și să renunțe la decizia anunțată joia trecută – și așa s-a întâmplat.
Într-un discurs amplu și consistent în Senatul Italiei, miercuri, fostul președinte al BCE a evocat reușitele guvernului său în ultimele 17 luni, a vorbit despre motivele rupturii și a pledat pentru de nevoia de a reconstrui unitate ca să fie depășit impasul.
În cele din urmă, Mario Draghi s-a răzgândit și a lăsat o portiță deschisă pentru a rămâne în funcție, o situație pe care a pus-o, în principal, pe seama susținerii enorme pe care a primit-o în ultimele ore. Acum le revine partidelor parlamentare italiene sarcina de a acționa într-o manieră unitară la votul de încredere din această după-amiază, respectiv de joi dimineață din Camera deputaților italieni.
Prim-ministrul italian a reliefat provocările cu care se va confrunta în continuare guvernul, așa cum l-au sfătuit câțiva dintre cei mai buni aliați ai săi în ultimele zile, și s-a arătat deschis să ducă treaba la capăt dacă primește sprijinul partidelor.
Mario Draghi s-a prezentat încă de dimineață la sediul Senatului italian și a intrat direct în subiect.
„Joia trecută i-am prezentat demisia mea președintelui Republicii. Am luat decizia deoarece a dispărut majoritatea sprijinului pe care l-a avut guvernul de la crearea sa. Președintele a respins demisia și m-a rugat să explic astăzi aici Parlamentului și tuturor italienilor motivele unei alegeri grele și necesare”, a declarat liderul italian.
El a explicat că singura legitimitate democratică pe care o poate avea un premier fără să fi trecut printr-un exercițiu electoral este „cel mai mare sprijin posibil al Parlamentului”.
„Mai ales dacă trebuie să ia decizii care impactează profund viața cetățenilor”, a continuat șeful guvernului italian.
Cu această ocazie, Mario Draghi a vorbit și despre marile realizări ale guvernului său.
„Meritul pentru aceste rezultate vă aparține. Pentru că ați lăsat deoparte diferențele și ați muncit pentru binele țării. A fost cel mai bun răspuns la apelul președintelui Republicii”, a adăugat Mario Draghi, aducându-le reproșuri senatorilor care au rupt unitatea.