Marine Le Pen îl sfidează pe Macron și va participa la un eveniment în cinstea unui erou comunist al rezistenței din cel de-al Doilea Război Mondial

Publicat: 20 02. 2024, 18:14
Emmanuel Macron și Marine Le Pen. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Ludovic Marin

Președintele a spus că nu este de acord ca cei din partidul RN de extremă-dreaptă să participe la ceremonia în cinstea lui Missak Manouchian. Liderul de extremă-dreapta franceză, Marine Le Pen, a decis însă să sfideze cererea de a nu participa la o ceremonie națională de onorare a unui erou comunist al rezistenței din cel de-al Doilea Război Mondial.

Manouchian a condus un mic grup de luptători străini de rezistență împotriva forțele naziste care ocupau Franța

Un purtător de cuvânt care lucrează pentru Le Pen a descris sugestia președintelui Emmanuel Macron de a nu participa la evenimentul de miercuri drept „revoltătoare”.

Missak Manouchian va fi omagiat în Panteonul din Paris, mausoleul de personalități istorice din Franța, cea mai înaltă onoare postumă a țării.

Manouchian, născut în 1906 în ceea ce este acum Armenia, a fugit de genocidul armean când avea nouă ani și a ajuns în Franța. A fost strungar la fabrica Citroën din Paris și a intrat în Partidul Comunist în 1934.

După izbucnirea războiului, a condus un mic grup de luptători străini de rezistență pentru a sfida forțele naziste care ocupau Franța. Grupul, care include membri din Spania, Ungaria, Polonia, Italia, România și Armenia, a efectuat atacuri și raiduri de sabotaj asupra unităților germane.

În 1943, 23 de membri ai grupului, inclusiv Manouchian, au fost prinși și condamnați la moarte de un tribunal militar german. Ei au fost executați de un pluton de execuție la 21 februarie 1944.

Un afiș emis de guvernul colaboraționist de la Vichy al mareșalului Pétain a justificat execuțiile descriindu-i pe luptători din rezistență drept „străini, comuniști și evrei”.

Manouchian va fi înmormântat la Panthéon împreună cu soția sa Mélinée, care a scăpat de arestarea din 1944, a supraviețuit războiului și a murit în 1989.

Jean-Pierre Sakoun, președintele comisiei responsabile de omagierea lui Manouchian la Panthéon, a spus că prezența RN „nu ar fi una dintre cele mai mari plăceri”, dar ca partid parlamentar, RN-ul are dreptul să fie acolo.

„Există o singură întrebare la care trebuie să răspundă doamna Le Pen: „Sunteți voi [RN] în vreun fel moștenitorii unui partid [FN] fondat de naziști și colaboraționiști?’ Răspunsul nu poate fi decât da sau nu.”