Marina SUA a trimis prima navă de război prin Strâmtoarea Taiwan după alegerile din insulă
O primă navă de război a fost navigată de Marina SUA, miercuri, prin Strâmtoarea Taiwan, după alegerile prezidenţiale şi parlamentare care au avut loc recent pe insulă, stârnind nemulţumirea Beijingului.
Nava a tranzitat un coridor care se afla „dincolo de apele teritoriale ale oricărui stat de coastă”
Marina SUA a declarat că distrugătorul USS John Finn a tranzitat printr-un coridor din strâmtoarea Taiwan care se afla „dincolo de apele teritoriale ale oricărui stat de coastă”, scrie Reuters.
„Tranzitul navei John Finn prin Strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite de a susţine libertatea de navigaţie pentru toate naţiunile ca principiu”, a spus Marina americană în declaraţia sa.
„Niciun membru al comunităţii internaţionale nu ar trebui să fie intimidat sau constrâns să renunţe la drepturile şi libertăţile sale”, a adăugat aceasta.
Armata chineză a răspuns la acest gest
Armata chineză a spus că misiunea navei americane a fost o „exagerare publică” şi că forţele sale au monitorizat şi au avertizat nava.
„Recent, armata americană a desfășurat în mod frecvent acte provocatoare pentru a submina cu răutate pacea și stabilitatea regională”, a declarat Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare într-un comunicat.
Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că nava a navigat în direcția sud prin strâmtoare, adăugând că a monitorizat mișcarea și situația este „normală”.
Ultima trecere anunțată de către Marina SUA a unei nave de război prin strâmtoare a fost la începutul lunii noiembrie, alături de o fregata canadiană.
Cel mai recent tranzit a venit în timp ce liderii Camerei Reprezentanților SUA din Taiwan Caucus, reprezentantul republican Mario Diaz Balart și reprezentantul democrat Ami Bera, vizitează Taipei, ca o dovadă de sprijin după alegerile din 13 ianuarie din insulă.
China, care vede Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu, în ultimii patru ani a trimis în mod regulat avioane de război și nave de război pe cerul și apele din jurul insulei, încercând să susțină pretențiile de suveranitate pe care guvernul Taipei le respinge.
Săptămâna trecută, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a detectat 18 avioane ale forțelor aeriene chineze care operează în jurul Taiwanului și efectuează „patrule comune de pregătire pentru luptă” cu nave de război chineze, prima activitate militară la scară largă după alegerile din Taiwan.