Marii afaceriști israelieni îl avertizează pe Netanyahu că Israelul va părea slab în „ochii dușmanilor săi” dacă îl concediază pe ministrul Apărării, Yoav Gallant

Marii afaceriști israelieni îl avertizează pe Netanyahu că Israelul va părea slab în „ochii dușmanilor săi” dacă îl concediază pe ministrul Apărării, Yoav Gallant
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Există bănuieli conform cărora Benjamin Netanyahu, premierul israelian, se gândește să-l concedieze pe ministrul său apărării, Yoav Gallant, și să-l înlocuiască cu Gideon Saar, care este în prezent membru al opoziției.

Saar nu-și dorește un armistițiu

Saar a fost critic în ceea ce privește încheierea unui acord cu Hamas pentru a pune capăt războiului din Gaza, în timp ce Gallant a insistat pentru un armistițiu.

Gallant a respins scopul repetat al lui Netanyahu care vrea „victorie totală” drept o prostie. El a cerut, de asemenea, un plan postbelic mai clar, care ar prevede ca Gaza să fie guvernată de palestinieni.

Forumul de Afaceri din Israel l-a îndemnat pe Netanyahu să-l mențină pe Gallant în poziția sa de ministru al Apărării, spunând că ar crea mai multă diviziune și ar slăbi țara dacă ar fi concediat.

Forumul, care constă din 200 de șefi ai celor mai mari companii din Israel, care angajează mulți lucrători din sectorul privat, a spus că Netanyahu ar trebui să înceteze „să se încurce cu politicile mărunte” în timpul războiului.

Într-o declarație, forumul a scris:

Opriți imediat procesul de înlocuire (al lui Galant). Demiterea ministrului slăbește Israelul în ochii dușmanilor săi și va adânci și mai mult diviziunea în poporul lui Israel…

Prim-ministrul știe mai bine decât oricine că toți indicatorii economici demonstrează că Israelul se îndreaptă spre un abis economic și se scufundă într-o recesiune profundă.

Ultimul lucru de care Israelul are nevoie în acest moment este demiterea unui ministru al apărării – încă o acțiune care va continua să șocheze țara.

Gideon Saar, un fost ministru al justiției, a fost critic în privința încheierii unui acord cu Hamas pentru a pune capăt războiului Israelului din Gaza.

Netanyahu a negat că este în negocieri cu Saar, deși nu s-a referit la planurile sale pentru Gallant. Zvonurile că Netanyahu l-ar înlocui pe Gallant într-o remaniere circulă de luni de zile, dar par să fi accelerat recent ritmul în ultima vreme.

În martie 2023, Netanyahu l-a concediat pe Gallant după ce a cerut oprirea unui plan extrem de contestat de revizuire a sistemului judiciar. Acest lucru a declanșat proteste în masă, iar Netanyahu a renunțat la decizia sa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`