Marea Britanie va lua în considerare suspendarea exporturilor de arme către Israel, dacă ofensiva asupra orașului Rafah va continua

Marea Britanie va lua în considerare suspendarea exporturilor de arme către Israel, dacă ofensiva asupra orașului Rafah va continua
Rafah, Gaza, 12 decembrie 2023. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Pe măsură ce situația din Gaza se înrăutățește, presiunea diplomatică crește asupra Marii Britanii să urmeze deciziile altor țări și să suspende vânzările de arme către Israel.

David Cameron a spus că nu înțelege cum ar putea avea loc o ofensivă la Rafah fără a dăuna civililor

Guvernul Regatului Unit va lua în considerare suspendarea licențelor de export de arme către Israel dacă Benjamin Netanyahu va continua cu o ofensivă terestră potențial devastatoare asupra orașului palestinian Rafah din sudul Gazei.

Surse ministeriale au spus că, deși nu a fost luată nicio decizie cu privire la suspendarea licențelor de export de arme, Regatul Unit are capacitatea de a răspunde rapid dacă consilierea juridică a miniștrilor spune că Israelul a încălcat dreptul internațional umanitar.

Marea Britanie s-a alăturat altor aliați și presează Israelul să evite o ofensivă terestră la Rafah. Într-o scrisoare adresată comitetului restrâns pentru afaceri externe despre controlul exporturilor de arme către Israel, publicată marți, David Cameron, secretarul de externe, a spus că nu înțelege cum ar putea avea loc o ofensivă la Rafah fără a dăuna civililor și fără a distruge și mai multe case.

Ministrul de externe, Andrew Mitchell, a subliniat că o ofensivă la Rafah reprezintă o linie roșie pentru guvern, spunând miercuri parlamentarilor că Marea Britanie îndeamnă guvernul israelian să nu lanseze un atac care ar putea avea „consecințe devastatoare”.

Tribunalul de la Haga a ordonat guvernului olandez să oprească exportul de piese de luptă F-35 către Israel

La o întâlnire de miercuri la Geneva cu privire la Tratatul privind comerțul cu arme, oficialii britanici au fost acuzați de diplomații palestinieni că au încălcat tratatul prin refuzul de a anula vânzările de arme după ce CPI a decis că Israelul trebuie să se asigure că forțele sale nu au comis acte de genocid împotriva palestinienilor din Gaza.

Reprezentantul palestinian Nada Tarbrush a avertizat că „o ofensivă terestră în Rafah va duce la crime în masă la o scară și mai mare decât atrocitățile pe care le-am văzut în ultimele luni”, adăugând că atunci când cărțile de istorie vor fi scrise, nimeni din vest nu poate pretinde că nu știa de distrugere.

Un articol din tratat obligă statele să nu autorizeze niciun transfer de arme convenționale dacă știu că acele arme vor fi folosite pentru a comite acte de genocid sau crime împotriva umanității.

La începutul acestei luni, tribunalul de la Haga a ordonat guvernului olandez să oprească exportul de piese de luptă F-35 către Israel în termen de șapte zile, din cauza riscului de încălcări grave ale dreptului internațional umanitar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`