Marea Britanie va cerceta îmbinarea dozelor de vaccin anti-COVID-19 de la producători diferiți / Există în jur de 4.000 de variante de COVID în lume, spune un oficial britanic
Cercetătorii britanici vor examina îmbinarea dozelor de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer-BioNTech și AstraZeneca, într-un studiu efectuat în premieră la nivel global, cu scopul de a găsi noi căi pentru a reduce rapid numărul de infectări cu SARS-CoV-2, în contextul în care au apărut noi variante ale coronavirusului, transmite Reuters.
Pe fondul noilor variante ale coronavirusului,Marea Britanie va cerceta îmbinarea dozelor de vaccin anti-COVID-19 de la producători diferiți
Deși apar mii de modificări individuale pe măsură ce virusul suferă mutații la replicare și evoluează în noi variante, probabil doar o mică parte vor fi importante și vor schimba virusul de o manieră care să conteze, conform British Medical Journal.
Printre tulpinile coronavirusului care stârnesc cel mai mare nivel de îngrijorare în rândul cercetătorilor și experților în sănătate publică se numără așa-zisa variantă britanică, cea sud-africană și cea braziliană, care par să se răspândească mai rapid decât restul.
Nadhim Zahawi, ministrul britanic pentru implementarea vaccinurilor, spune că probabil actualele seruri anti-COVID-19 vor continua să se dovedească eficiente și pe fondul noilor variante, însă acest lucru trebuie monitorizat îndeaproape.
„Este foarte puțin probabil ca actualul vaccin să nu fie eficient la variante… în special când vine vorba de îmbolnăvire severă și spitalizare”, a spus Zahawi, pentru Sky News.
„Toți producătorii, Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca și alții, se uită la cum pot să își îmbunătățească vaccinul astfel încât să se asigure că suntem pregătiți pentru orice variantă – există în jur de 4.000 de variante de COVID în lume la ora actuală”, a mai spus demnitarul britanic.
Administrarea vaccinului anti-COVID-19 de la Moderna în România a început chiar astăzi. Campania a debutat cu serul de la Pfizer și BioNTech
În România, începând cu 27 decembrie 2020, campania de vaccinare anti-COVID-19 s-a desfășurat cu serul de la Pfizer și BioNTech, însă de astăzi a început și administrarea vaccinului Moderna la nivel național. Conform autorităților, persoanele programate la vaccinare pentru doza I, în perioada 4-16 februarie, vor primi vaccinul Moderna și vor efectua rapelul la 28 de zile.
„Menționăm faptul că ambele vaccinuri, BioNTech Pfizer și Moderna, utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%”, au precizat autoritățile.