Marea Britanie va împărtăși capacitățile sale de secvențiere genomică altor țări pentru a ajuta la o identificare mai rapidă a noilor variante ale coronavirusului în locuri în care abilitatea de a face acest lucru este mai redusă, a anunțat ministerul britanic al sănătății, marți, potrivit Reuters.
Noile variante ale coronavirusului au alarmat oamenii de știință, iar premierul britanic Boris Johnson a avertizat că perspectiva unei variante care să neutralizeze vaccinul ar putea însemna că sunt necesare măsurile de tip lockdown și restricții de călătorie pentru mai mult timp.
Autoritățile din Marea Britanie au realizat mai mult de jumătate din secvențele genomului SARS-CoV-2 prezentate într-o baze de date globală și au anunțat că vor lansa o Platformă pentru analizarea noii variante care va putea fi folosită pentru variantele coronavirusului, dar și pentru viitoare pandemii.
„Noua noastră Platformă de analizare a noii variante ne va ajuta să înțelegem mai bine acest virus și cum se răspândește, dar va da de asemenea un imbold și capacității globale de a înțelege coronavirusul, astfel încât să fim cu toții mai bine pregătiți pentru ce ne așteaptă în viitor”, va declara Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătății, într-un discurs susținut la Chatham House, potrivit fragmentelor dezvăluite în prealabil de ministerul sănătății din arhipelag.
Cele trei variante ale coronavirusului care au stârnit cea mai mare îngrijorare au fost depistate inițial în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia. Despre toate trei se crede că sunt mai transmisibile.
Varianta descoperită în Regatul Unit ar putea fi asociată și cu o mortalitate mai mare, însă probele în acest sens sunt încă incerte.
Totodată, cercetătorii au subliniat o îngrijorare deosebită legată de posibilitatea ca vaccinurile să nu funcționeze la fel de bine împotriva variantelor găsite în Africa de Sud și Brazilia.
Testele de laborator au arătat că vaccinul anti-COVID-19 de laModernaoferă protecție chiar și în raport cu variantelecoronavirus descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud. Cu toate acestea, mai ales în cazul persoanelor vârstnice, răspunsul imunitar este mai redus în cazul variantei sud-africane, potrivit companiei.
Ministerul britanic al sănătății și oficialii din sectorul sanitar consideră că vaccinurile anti-COVID-19 de la Pfizer și AstraZeneca funcționează împotriva variantei britanice.