Marea Britanie: Un coronavirus înrudit cu SARS-CoV-2 a fost descoperit la lilieci

Marea Britanie: Un coronavirus înrudit cu SARS-CoV-2 a fost descoperit la lilieci
Foto: Pixabay

Oamenii de știință au descoperit la lilieci cu potcoavă din Marea Britanie un coronavirus înrudit cu SARS-CoV-2, virusul care cauzează boala COVID-19. Ei susțin că acest virus nou descoperit, pe care l-au denumit RhGB01, nu poate trece de la liliac la om. Pe de altă parte, dacă un liliac cu RhGB01 s-ar infecta și cu SARS-CoV-2, ar putea exista riscul ca aceste două virusuri să formeze unul singur, care să aibă capacitatea de a infecta și oamenii.

Coronavirus înrudit cu SARS-CoV-2, descoperit în Marea Britanie

Cercetătorii de la Universitatea Angliei de Est (UEA) au colectat mostre de materii fecale de la peste 50 de lilieci mici cu potcoavă din Sommerset, Gloucestershire și Țara Galilor și le-au trimis pentru analiză la Public Health England (PHE). Secvențierea genetică a arătat prezența acestui virus ce a primit denumirea RhGB01.

„Aceși lilieci au purtat virusul aproape sigur pentru o perioadă foarte lungă de timp, probabil de ordinul miilor de ani”, a declarat profesoara Diana Bell, expertă în boli zoonotice emergente de la Facultatea de Biologie a UEA, citată de SciTechDaily.

Cercetătorii spun că acest virus nu reprezintă un pericol pentru oameni deoarece partea care îi permite să se atașeze de celule pentru a le infecta, cum e proteina Spike în cazul SARS-CoV-2, nu e compatibilă cu celulele umane. Pe de altă parte, dacă un liliac cu RhGB01 s-ar infecta și cu SARS-CoV-2, cele două virusuri ar putea forma unui nou care s-ar putea transmite la om. Tocmai de aceea persoanele care intră în contact cu liliecii în peșteri trebuie să poarte echipament de protecție.

Cercetătorii au mai constatat că ruda cea mai apropiată a virusului RhGB01 este un altul descoperit la așa-numitul liliac cu potcoavă al lui Blasius descoperit în Bulgaria, în 2008.

Liliecii mici cu potcoavă sunt găsiți în Europa, Africa, Asia și Australia. Există peste 1.400 de alte specii de lilieci.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`