Trei din patru adulți britanici au primit cel puțin o doză de vaccin împotriva noului coronavirus, a declarat miercuri guvernul britanic.
Departamentul Sănătății a spus că 75,2% dintre persoanele cu vârsta peste 18 ani din țară au primit o doză, iar 49,5% sunt vaccinate complet cu două doze.
Marea Britanie se luptă să inoculeze toți adulții și să limiteze o variantă mai contagioasă a virusului, scrie euronews.com.
Noua tulpină, care a fost detectată pentru prima dată în India, reprezintă acum majoritatea cazurilor noi din Marea Britanie.
Marea Britanie a înregistrat aproape 128.000 de decese provocate de coronavirus, cel mai mare număr din Europa.
O campanie de vaccinare în masă care a început în decembrie a scăzut brusc noile infecții și decese, dar cazurile confirmate cresc din nou.
Miercuri, Marea Britanie a raportat 4.330 de noi infecții și o creștere de 35% în ultimele șapte zile.
Secretarul britanic pentru sănătate, Matt Hancock, a numit etapa importantă de 75% drept un mare pas înainte, dar a avertizat că „o pandemie de dezinformare” amenință campania de vaccinare.
„Viteza dezinformării este o amenințare mortală”, a spus Hancock la o întâlnire internațională organizată de Marea Britanie pentru a încuraja absorbția vaccinului.
Guvernul Marii Britanii s-a confruntat cu critici puternice pentru greșeli în gestionarea pandemiei, inclusiv ezitarea cu privire la blocarea țării în martie 2020.
Dar campania sa de vaccinare a fost apreciată pe scară largă. Marea Britanie a obținut contracte timpurii pentru mai multe vaccinuri – dintre care patru au fost aprobate pentru utilizare – și a folosit medicii, soldații și voluntarii pentru a administra mai mult de 65 de milioane de doze.
Hancock a spus că Marea Britanie a întărit încrederea în vaccinuri folosind „voci de încredere” – inclusiv naturalistul David Attenborough și regina Elisabeta a II-a – pentru a dezvălui că au primit o doză de vaccin și pentru a transmite un mesaj pro-vaccinare.
El a spus că un alt factor cheie a fost asigurarea procesului echitabil, prin administrarea de vaccinuri mai întâi persoanelor în vârstă și celor cu cel mai mare risc, apoi mutarea în ordine a grupelor de vârstă.