Marea Britanie taie ajutoarele sociale pentru imigranți, în primele trei luni de la sosirea în țară

Publicat: 18 12. 2013, 13:21

Marea Britanie înăspreşte regulile de acordare a ajutoarelor sociale pentru cetăţenii altor ţări ale Uniunii Europene, cu mai puţin de două săptămâni înainte de liberalizarea muncii pentru cetăţenii români şi bulgari. Noua legislaţie prevede că persoanele care sosesc în Marea Britanie nu vor beneficia de ajutoare sociale, în primele trei luni.

Autorităţile britanice argumentează că decizia de a înăspri regulile de acordare a ajutoarelor sociale pentru cetăţenii altor ţări membre ale UE a fost luată pentru a preveni abuzurile.
În comunicatul dat publicităţii de Downing Street se precizează că „britanicii care muncesc din greu” au pretenţia îndreptăţită ca imigranţii să se stabilească în Marea Britanie nu numai pentru a profita de sistemul britanic de asistenţă publică şi beneficii sociale. Din acest motiv, Guvernul Marii Britanii adoptă „măsuri directe” pentru reglementarea sistemelor de beneficii sociale şi imigrare, pentru a putea pune capăt culturii ajutoarelor acordate „pentru nimic”.

Comunicatul premierului David Cameron se referă la „accelerarea” aplicării noilor restricţii, al căror scop este de a face Regatul Unit „mai puţin atractiv” pentru imigranţii din UE care „vin aici şi încearcă să trăiască pe spinarea statului”.

La sfârşitul lunii noiembrie, într-un articol publicat în Financial Times, care a stârnit serioase reacţii pe plan internaţional, David Cameron a prezentat pentru prima dată în detaliu planurile Guvernului britanic cu privire la înăsprirea acordării beneficiilor sociale persoanelor care sosesc din alte ţări membre ale Uniunii. În articolul său, premierul Cameron mai scria că cetăţenii UE care sosesc pentru prima oară în Marea Britanie şi care sunt în căutarea unui loc de muncă nu vor avea dreptul nici să solicite imediat ajutorul pentru locuinţă, iar dacă persoanele respective au venit să cerşească şi dacă vor dormi în stradă, acestea vor fi „îndepărtate” şi vor avea dreptul să se întoarcă în Marea Britanie în următoarele 12 luni numai dacă vor putea prezenta motive serioase, ca de exemplu că au un loc de muncă.

Problema reglementării imigrării cetăţenilor UE a devenit o temă de dezbatere politică în Marea Britanie, mai ales cu apropierea datei de 1 ianuarie, când expiră restricţiile accesului pe piaţa muncii a cetăţenilor români şi bulgari.