Marea Britanie suspendă 30 de licențe de export de arme către Israel, din cauza riscului ca acestea să fie folosite pentru încălcarea normelor de drept umanitar

Marea Britanie suspendă 30 de licențe de export de arme către Israel, din cauza riscului ca acestea să fie folosite pentru încălcarea normelor de drept umanitar
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Marea Britanie s-a despărțit de administrația Biden într-o parte semnificativă a politicii lor strâns coordonate față de Israel, anunțând că suspendă unele licențe de export de arme către Israel din cauza unui „risc clar” că acestea ar putea fi folosite pentru a comite sau a facilita o încălcare gravă a normelor internaționale de drept umanitar.

Marea Britanie e îngrijorată de numărul deceselor de civili

Foreign Office a declarat că o analiză internă care a durat două luni a ridicat îngrijorări cu privire la modul în care Israelul s-a comportat în conflictul din Gaza și că decizia se referă în mod special la preocupările legate de tratamentul deținuților palestinieni și de furnizarea de ajutor în Gaza.

Nu s-a ajuns la o concluzie definitivă în legătură cu faptul că licențele de export de arme din Regatul Unit ar fi contribuit la distrugerea teritoriului. Dar amploarea devastării și numărul deceselor de civili au provocat o mare îngrijorare, a spus Ministerul de Externe.

Suspendarea, care este probabil să provoace tensiuni cu guvernul SUA, acoperă componente pentru aeronave militare, elicoptere, drone și echipamente de țintire.

Secretarul de externe al Marii Britanii, David Lammy, a declarat că se aplică pentru 30 din cele 350 de licențe de arme existente, dar va exclude aproape în totalitate toate componentele britanice pentru programul avioanelor de luptă F-35, văzut ca o lacună semnificativă de către grupurile pro-palestiniene.

Componentele F-35 au fost scutite, spun oficialii, pentru că fac parte dintr-un program global, iar Marea Britanie nu are control unilateral asupra acestor componente, care sunt trimise în SUA, potrivit The Guardian.

Oficialii israelieni sunt dezamăgiți de decizia Marii Britanii

Lammy, conștient de sensibilitatea problemei în Israel și SUA, a subliniat că decizia sa a fost luată mai mult cu durere decât cu furie, adăugând că concluzia nu echivalează cu un embargo complet asupra armelor.

Dar ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, s-a declarat profund dezamăgit de decizie, adăugând: „Aceasta vine într-un moment în care luptăm un război pe șapte fronturi diferite – un război care a fost lansat de o organizație teroristă sălbatică, neprovocat.

Într-un moment în care plângem șase ostatici care au fost executați cu sânge rece de Hamas în interiorul tunelurilor din Gaza. Într-un moment în care ne luptăm pentru a aduce acasă 101 ostatici.”

Ministrul de externe al Israelului, Israel Katz, s-a declarat „dezamăgit” de decizia britanică, adăugând că aceasta a trimis „un mesaj foarte problematic organizației teroriste Hamas și sponsorilor acesteia din Iran”.

Lammy a declarat Camerei Comunelor că decizia de suspendare s-a bazat în primul rând pe dovezi privind tratamentul prizonierilor palestinieni și restricțiile privind furnizarea de ajutor umanitar Gaza. El a spus că desfășurarea războiului de către Israel în Gaza, inclusiv distrugerea la scară largă a caselor, a contribuit la evaluarea riscului clar de încălcare gravă a dreptului internațional umanitar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:42 - Ce reacție a avut un turist polonez după ce a văzut zăpadă pe Transfăgărășan: „Cred că a fost cea mai bună idee pe care am avut-o în vacanţă”
21:30 - IPS Teodosie: Femeia să nu se roage în pielea goală! Să se roage îmbrăcată cuviincios şi cu capul acoperit (VIDEO)
21:24 - Cum a fost păcălită Oana Roman de angajații unei firme care verifică centrale termice: „Să vă povestesc despre niște escroci și vă recomand să vă feriți de ei cât puteți”
21:10 - Ce măsuri vor lua autoritățile din Grecia pentru a reduce supraturismul. Ce a decis Guvernul de la Atena
20:59 - Ozana Barabancea, înșelată cu cea mai bună prietenă: „Pe el l-am iertat, dar pe ea, nu”
20:52 - Ministrul Sebastian Burduja, despre zona județului Galați: Toți consumatorii din zona afectată de inundații sunt alimentați cu energie electrică. Suntem pregătiți să intervenim, dacă vremea se înrăutățește (VIDEO)
20:45 - Ce le-a promis un poștaș din Vaslui locuitorilor din comunele afectate de inundații: „Merg să le duc pensia bătrânilor”
20:31 - Ce măsuri a luat Guvernul până acum în sprijinul comunităților afectate de inundații. Explicațiile lui Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării (VIDEO)
20:19 - A început „mica recalculare”. Marius Budăi a anunțat ce adeverinţe se iau în calcul. Ce detaliu important mai trebuie să știe pensionarii
20:07 - De unde a luat naștere expresia „ai carte, ai parte”? Foarte puțini români o folosesc în mod corect