Marea Britanie, somată să părăsească urgent UE. Juncker: Oricum nu a fost vreo mare poveste de dragoste
Presiunile cresc pe Marea Britanie să deschidă mai repede negocierile ce vor duce la ieșirea sa din Uniunea Europeană, informează Press Association, citată de Daily Mail.
Anunțându-și vineri demisia, premierul David Cameron a susținut că va lăsa în seama succesorului său declanșarea procesului prevăzut în Articolul 50.
Totuși, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a susținut că această amânare ”nu are niciun sens”, afirmația sa fiind susținută de șefii diplomațiilor celor șase state fondatoare.
Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că negocierile trebuie să înceapă ”cât mai curând posibil”, iar omologul său francez, Jean-Marc Ayrault, a fost de acord că există ”o anumită urgență … astfel încât să nu existe o perioadă de incertitudini, cu anumite consecințe financiare și politice”.
Juncker a mai spus că plecare britanicilor ”nu este un divorț amiabil”, iar discuțiile ar trebui să înceapă imediat pentru încheierea a ceea ce ”oricum nu a fost vreo mare poveste de dragoste”.
Mai mult, Francois Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii Naţionale a Franţei şi reprezentantul Franţei în Consiliul de conducere a Băncii Centrale Europene, a susținut că normal ar fi ca zona financiară a Londrei să nu mai găzduiască instituții ale blocului comunitar.
Pe de altă parte, mișcarea pro-Brexit nu se grăbește să inițieze procedura de ieșire a Marii Britanii din UE.
Matthew Elliott, şeful campaniei pentru părăsirea UE, consideră că întâi ar trebui să aibă loc negocieri informale privind relația post-Brexit cu UE.
"Practic, vor trebui stabilite toate aspectele privind contribuţia noastră la UE, când se încheie aceasta; va fi inclus şi accesul pe piaţa unică, statutul anumitor acorduri privind extrădarea şi alte nenumărate aspecte", a explicat acesta.