Un scandal diplomatic de proporţii a izbucnit între Marea Britanie şi Rusia, în cazul atacului din martie cu Noviciok împotriva fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei sale în Anglia.
Secretarul de stat britanic pentru securitate, Ben Wallace, l-a acuzat joi pe Vladimir Putin că este „în ultimă instanţă” vinovat de acest atac.
„În ultimă instanţă, desigur, el este vinovat în calitate de şef al statului”, a spus Wallace întrebat în legătură cu responsabilitatea lui Vladimir Putin în acest caz.
„În cele din urmă el este (vinovat), în condiţiile în care el este preşedintele Federaţiei Ruse şi guvernul său controlează, finanţează şi dirijează serviciile de informaţii militare”, a mai spus oficialul britanic.
„Nu cred că cineva poate spune că Vladimir Putin nu controlează statul”, a continuat el, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Miercuri, premierul britanic Theresa May a acuzat GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse) de a fi la originea atacului cu Noviciok, comis – potrivit ei – de doi ‘ofiţeri’ ai Serviciului militar de informaţii rus, împotriva cărora poliţia britanică a emis mandate de arestare.
May a mai spus că operaţiunea lor fusese, fără îndoială, validată la un nivel înalt al ierarhiei ruse, deasupra GRU.
Kremlinul a reacţionat joi la acuzaţiile secretarului britanic pentru securitate, transmiţând că este ‘inadmisibil’ ca autorităţile ruse să fie făcute responsabile de otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia.
‘Orice fel de acuzaţii vizând puterea rusă sunt pentru noi inadmisibile’, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
‘Nici înaltele autorităţi ale Rusiei, nici responsabili de rang mai mic (…) nu au nimic de-a face cu ceea ce s-a întâmplat la Salisbury’, a subliniat el.
‘Noi am declarat în repetate rânduri şi o putem confirma încă o dată: Rusia nu a avut niciodată şi nu are nimic de-a face cu evenimentele de la Salisbury. Rusia nu este implicată deloc’, a mai spus Peskov.
Poliţia britanică a anunţat miercuri că a lansat mandate de arestare pe numele a doi cetăţeni ruşi (Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov) suspectaţi că ar avea legătură cu cazul otrăvirii celor doi Skripal şi a dat publicităţii fotografiile lor.
‘Pentru a verifica identitatea lor, pentru a avea un temei juridic de a face aceasta, avem nevoie de o cerere oficială din partea britanică’, a spus Peskov.
‘Declaraţiile în parlament nu înlocuiesc şi nu pot înlocui o astfel de cerere’, a adăugat el.
Joi, ambasadorul Marii Britanii la Moscova, Laurie Bristow, a fost convocat la Ministerul de Externe rus, unde i-a fost comunicată solicitarea ca Londra să pună la dispoziţia părţii ruse amprentele digitale ale celor doi presupuşi agenţi GRU. Ambasadorul britanic ar fi respins cererea formulată de Moscova, conform agenţiei oficiale de presă TASS.