Marea Britanie renunță la ultima colonie africană și returnează Insulele Chagos, Republicii Mauritius, punând capăt la zeci de ani de dispute

Marea Britanie renunță la ultima colonie africană și returnează Insulele Chagos, Republicii Mauritius, punând capăt la zeci de ani de dispute
sursă foto: Unsplash

Marea Britanie a fost de acord, după multe presiuni internaționale, să predea Insulele Chagos Republicii Mauritius, punând capăt anilor de dispute acerbe asupra ultimei colonii africane a Marii Britanii, anunță The Guardian.

Marea Britanie a separat ilegal Insulele Chagos de Mauritius înainte de a-i acorda independența

Marea Britanie i-a expulzat pe chagossieni în anii 1960 și 1970, într-o acțiune ce a fost descris drept o crimă împotriva umanității, când a păstrat posesia a ceea ce a numit Teritoriul Britanic din Oceanul Indian, după ce Mauritius și-a câștigat independența în 1968.

Acordul urmează rundelor de negocieri care au început în 2022, după ce argumentele celor din Mauritius pentru suveranitate au fost recunoscute de Curtea Internațională de Justiție (CIJ), Adunarea Generală a ONU și Tribunalul Internațional al Dreptului Mării (Itlos) în 2019 și 2021.

S-a constatat că Marea Britanie a separat ilegal Insulele Chagos de Mauritius înainte de a-i acorda independența în 1968. Regatul Unit a sfidat inițial voturile ONU și hotărârile instanțelor care cereau returnarea insulelor, subliniind că decizia CIJ a fost doar un „aviz consultativ”.
O încercare de a opri negocierile, pe baza faptului că chagosienii nu au fost consultați sau implicați, a eșuat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:00 - Vila în care a fost ucis omul de afaceri Adrian Kreiner, scoasă la vânzare. Cât costă
16:52 - Daniel Fenechiu: Mircea Geoană ne dă suficiente motive ca să putem să criticăm candidatura domniei sale, ca să nu fie nevoie să inventăm lucruri sau să generăm campanii de dezinformare (VIDEO)
16:51 - Cu cine ar face PSD coaliție după alegeri? Laurențiu Gîdei: Rămâne PNL-ul, rămâne UDMR-ul și poate, ulterior, ar fi cazul să discutăm și cu cei de la USR. Exclus cu AUR, exclus cu partidul lui Șoșoacă (VIDEO)
16:41 - Pauză de cafea la benzinărie. Reacția unei paciente care a așteptat aproape jumătate de oră în ambulanță
16:27 - Nicușor Dan: Românii din diaspora reprezintă un potențial uriaș pentru România / Există mulți bani în România azi. S-au schimbat, de asemenea, mentalitatea și relația între public și privat
16:24 - Cea mai gravă dependență a adolescenților români. Bolile provocate de ea
16:18 - Câți bani trebuie să plătești pentru o singură noapte de cazare la complexul Andreei Esca. „Micul dejun este …”
16:10 - Nicolae Ciucă: Îmi doresc să gestionez pacea, nu conflictul. Orice pierdere de vieți este o tragedie
16:07 - De ce din ce în ce mai multe gospodine pun o ceapă în baie. Care este motivul
15:57 - Premierul Marcel Ciolacu a încurcat numele viitorului președinte al Consiliului European, António Costa, cu numele fostului fotbalist portughez Rui Costa, la un eveniment dedicat diasporei (VIDEO)