Un număr de 938 de persoane au decedat în Marea Britanie, în ultimele 24 de ore, astfel că arhipelagul înregistrează cea mai grea zi de la debutul pandemiei de coronavirus și a ajuns la un bilanț al fatalităților de 7.097.
Potrivit datelor furnizate de Guvernul Regatului Unit, autoritățile britanice au testat un total de 232.708 persoane, dintre care aproape 13.000 doar în 7 aprilie. Astfel, în Marea Britanie au mai fost confirmate alte 5.492 de cazuri de infecție cu coronavirus, iar numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 60.733.
Un număr de peste 1.500 de pacienți sunt în stare critică, arată datele centralizate de Worldometer.
Sky News a precizat că, din totalul de 938 de noi victime, 828 provin din Anglia, în timp ce lista este completată de fatalitățile din Scoția (70), Țara Galilor (33) și Irlanda de Nord (5).
Pacienții decedați aveau vârste cuprinse între 22 și 103 ani, iar 46 dintre ei – cu vârste cuprinse între 35 și 96 de ani – nu aveau patologii preexistente.
As of 9am 8 April, 282,074 tests have concluded, with 14,682 tests on 7 April.
232,708 people have been tested of which 60,733 tested positive.
As of 5pm on 7 April, of those hospitalised in the UK who tested positive for coronavirus, 7,097 have sadly died. pic.twitter.com/bWOBsyrrrs
— Department of Health and Social Care (@DHSCgovuk) April 8, 2020
Noul bilanț vine într-un moment în care este tot mai probabil ca măsurile de carantină din Marea Britanie să fie prelungite. Restricțiile prevăzute inițial mai sunt valabile doar până luni, 13 aprilie.
Precum alte populații din spațiul euroatlantic, britanicii trăiesc de câteva săptămâni sub un regim aspru de restricții, care au fost impuse odată cu momentul în care premierul Boris Johnson, diagnosticat și el cu COVID-19 între timp, anunța o serie de măsuri extraordinare fără precedent.
Premierul Regatului Unit a fost internat, duminică, la Spitalul St. Thomas din Londra, în condițiile în care prezenta simptomele specifice infecției cu COVID-19 chiar și la 10 zile de la diagnosticare. Ulterior, pentru că starea sa s-a înrăutățit, el avea să fie mutat în secția de terapia intensivă.
Totuși, în cele din urmă, starea prim-ministrului s-a ameliorat, iar organismul său pare să răspundă cu succes la tratamentul aplicat. Downing Street a anunțat că Johnson este „într-o stare de spirit bună”, în timp ce a continuat să primească tratament standard cu oxigen. Respira fără nicio asistență mecanică sau suport respirator non-invaziv.
În orice caz, încă de dinainte ca Londra să prelungească regimul de restricții, Țara Galilor a anunțat deja că măsurile de carantină vor fi valabile și după Paște, prelungindu-le cu trei săptămâni peste data stabilită inițial din Downing Street.
La nivel global, coronavirusului COVID-19, care apărea în finalul lui 2019 în orașul chinez Wuhan, s-a răspândit deja în 209 țări și teritorii de pe tot globul. Până la această oră, prezența virusului a fost confirmată la peste 1,46 de milioane de persoane, iar numărul deceselor a trecut de 85.000. Totodată, trebuie menționat că aproape 317.000 de pacienți s-au vindecat.