O respingere de către parlamentul britanic a acordului de Brexit făcut cu Uniunea Europeană în luna noiembrie ar putea duce la o „paralizie a Brexitului” şi ar putea împiedica Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană, a precizat ministrul de externe britanic, Jeremy Hunt, relatează The Guardian.
Un astfel de rezultat ar putea fi „extrem de păgubos” pentru relaţia politicienilor cu electoratul şi pentru reptuatia Marii Britanii la nivel global, a mai indicat ministrul de externe britanic.
„Dacă noi, ca şi clasă politică, nu am duce până la capătBrexitul, ar reprezenta o încălcare fundamentală a încrederii dintre cetățeni şi politicieni şi cred că am regreta asta pentru multe, multe generaţii”, a declarat el pentru BBC Radio 4.
„Dacă acest acord (cel făcut cu UE – n.r.) este respins, cu ce am putea sfârşi în cele din urmă nu este un alt tip de Brexit, ci cu oparalizie Brexit. Şi o paralizie Brexit ar putea duce la un no-Brexit”, a adăugat Jeremy Hunt.
El a mai precizat că, în fapt, există un singur lucru care pune în pericol acordul făcut de guvernul britanic cu UE. Anume problema graniței dintre Marea Britanie şi Republica Irlandeză (aşa-numitul „backstop”). Şi că această problemă ar putea fi rezolvată dacă Marea Britanie ar primi de la Uniunea Europeană asigurări că „backstop-ul” ar fi doar temporar.
Uniunea Europeană a spus, însă, chiar zilele trecute, că nu va mai renegocia încă odată acordul pentru Brexit.
De precizat că pentru a rămâne, într-adevăr, în Uniunea Europeană, nu este suficientă doar respingerea în parlamentul britanic a acordului pentru Brexit. Într-un astfel de scenariu, Brexitul tot ar avea loc pe 29 martie, doar că s-ar produce în lipsa unui acord – un scenariu nedorit de niciuna dintre părţi. Legislația britanică a fost deja modificată astfel încât Brexitul să aibă loc, indiferent de situație.
Pentru stoparea Brexitului ar fi necesar ca Guvernul de la Londra să modifice legislaţia din nou, modificări care ulterior să treacă (cu succes) prin parlamentul britanic, pentru că în cele din urmă să fie promulgate de Regină (în situaţia în care Regina este de acord cu modificările). Adica ar trebui parcurși exact aceiași pași care au fost urmați și atunci când s-a modificat legislația pentru facilitarea Brexitului.
Foto: Ministrul de externe britanic, Jeremy Hunt (sursă foto: Hepta.ro)