Marea Britanie a prezentat un proiect de lege care al altera Protocolul pentru Irlanda de Nord, într-o inițiativă pe care UE a denunțat-o ca fiind o acțiune unilaterală ce „prejudiciază încrederea reciprocă”, transmite Euronews.
Negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Maros Sefcovic, spune că renegocierea Protocolului este „nerealistă”. Potrivit oficialului, autoritățile de la Bruxelles vor lua în calcul să reia acțiunile în instanță împotriva Regatului Unit pentru a proteja piața comună „de riscurile pe care încălcarea Protocolului le creează pentru afacerile UE și pentru sănătatea și siguranța cetățenilor UE”.
Premierul britanic Boris Johnson spunea anterior că proiectul de lege va aduce doar „schimbări banale”, respingând îngrijorările legate de posibilitatea ca noua legislație să conducă la un război comercial cu UE.
Proiectul este „calea corectă de urmat”, a mai declarat liderul din Downing Street la postul de radio LBC.
„Ceea ce trebuie să respectăm, acesta este un lucru crucial, este echilibrul și simetria Acordului din Vinerea Mare de la Belfast”, a adăugat șeful guvernului de la Londra.
Pe de altă parte, liderii europeni au avertizat că proiectul de lege ar putea să prejudicieze și mai mult cooperarea dintre Bruxelles și Londra.
Protocolul, care a fost negociat și acceptat de Londra și Bruxelles deopotrivă ca parte din retragerea Regatului Unit din UE, a păstrat Irlanda de Nord în piața unică a UE pentru a nu crea o frontieră între ea și Irlanda. Astfel, toate bunurile care trec din Marea Britanie în Irlanda de Nord trebuie verificate, ceea ce creează de facto o frontieră în Marea Irlandeză.
Guvernul Boris Johnson susține acum că Protocolul amenință Acordul din Vinerea Mare, care a pus capăt unor decenii de violențe pe insula irlandeză, iar unioniștii din Irlanda de Nord refuză să se alăture unui nou guvern deconcentrat până nu le vor fi luate în seamă preocupările.
Cu toate acestea, UE a refuzat să redeschidă negocierile asupra Protocolului și a cerut ca eventualele modificări să se facă în limitele actualului cadru, avertizând că eventuale acțiuni unilaterale pentru modificarea acordului ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional.