Marea Britanie plănuiește să trimită migranți către Rwanda, ca parte dintr-o politică de azil mai dură. Anunțul lui Boris Johnson, criticat de opoziție și de ONG-urile de profil

Marea Britanie plănuiește să trimită migranți către Rwanda, ca parte dintr-o politică de azil mai dură. Anunțul lui Boris Johnson, criticat de opoziție și de ONG-urile de profil
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Justin Tallis

Marea Britanie ar putea să trimită zeci de mii de solicitanți de azil către țara est-africană Rwanda, a anunțat premierul Boris Johnson, cu scopul de a destructura rețelele de trafic de persoane și de a stăvili fluxul de migranți care traversează Canalul Mânecii, relatează Reuters.

Marea Britanie plănuiește să trimită migranți către Rwanda

Îngrijorările legate de migrație au reprezentat un factor important în votul pentru Brexit din 2016, iar Boris Johnson a fost presat să își îndeplinească promisiunea de „a recăpăta controlul” asupra frontierelor britanice. Pe de altă parte, planul premierului conservator a fost criticat de opozanții partidului său și de organizațiile neguvernamentale de profil.

„Trebuie să ne asigurăm că singura cale către azil în Regatul Unit este una sigură și legală”, a declarat Boris Johnson, într-un discurs susținut la Kent, în sud-estul Angliei, unde anul trecut soseau mii de miganți cu ambarcațiuni de mici dimensiuni.

„Cei care încearcă să sară coada sau să ne abuzeze sistemele nu vor găsi o cale automată pentru a se stabili în țara noastră, ci mai degrabă vor fi îndepărtați rapid și într-un mod uman către o țară terță sigură sau către țara lor de origine”, a continuat liderul din Downing Street.

Toate persoanele care au sosit ilegal în Marea Britanie începând cu 1 ianuarie ar putea fi relocate către Rwanda, ceea ce ar perturba modelul de business pe care îl practică grupările de trafic de persoane, a adăugat premierul britanic.

„Acordul pe care l-am încheiat nu are limită, iar Rwanda va avea capacitatea de a reloca zeci de mii de persoane în anii care urmează”, a mai spus Boris Johnson.

Planul a fost criticat de partidele de opoziție, dar și de agenția pentru refugiați a ONU (UNHCR).

„Oamenii care fug de război, conflict și persecuție merită compansiune și empatie. Nu ar trebui dați la schimb ca mărfurile și transferați în străinătate pentru procesare”, susține Gillian Triggs de la UNHCR.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`