Marea Britanie observă progrese tactice graduale în contraofensiva ucraineană

Marea Britanie observă progrese tactice graduale în contraofensiva ucraineană
Sursa Foto: Hepta.ro / Sputnik / RIA Novosti

Armata ucraineană face „progrese tactice graduale în operaţiunile sale ofensive contra trupelor ruse în sudul şi estul Ucrainei, susține Ministerul britanic al Apărării, potrivit kyivindependent.

Progrese pentru trupele ucrainene pe front

Ucraina a profitat de rebeliunea grupării Wagner şi-a intensificat sâmbătă acţiunile ofensive, care scăzuseră în intensitate după ce contraofensiva pe care a lansat-o la începutul lunii iunie a adus doar rezultate modeste.

Forţele ucrainene „s-au resetat şi au reluat operaţiunile contraofensive majore pe trei axe principale în sudul şi estul Ucrainei” şi folosesc experienţa celor două săptămâni de contraofensivă pentru a-şi „rafina tacticile de asalt în profunzimea liniilor defensive ruse, care sunt bine apărate”, observă Ministerul britanic al Apărării.

Pe de altă parte, trupele ruse şi-au sporit „semnificativ efortul” de înaintare în zona împădurită din apropierea localităţii Kremina, în regiunea Lugansk din estul Ucrainei. „Aceasta reflectă probabil ordinele comandanţilor superiori ruşi de a trece la ofensivă oriunde este posibil”, cred analiştii militari britanici. „Rusia a obţinut unele mici câştiguri, dar forţele ucrainene au împiedicat o străpungere”, mai constată Ministerul britanic al Apărării.

Trupele ruse au respins mai multe asalturi ale celor ucrainene în patru zone ale frontului, în special în regiunile Doneţk (est) şi Zaporojie (sud), regiuni unde se regăsesc cele trei axe ofensive prin care armata ucraineană încearcă să ajungă la Marea Azov pentru a tăia coridorul terestru al trupelor ruse cu sudul Ucrainei şi Crimeea.

Bilanțul revoltei Wagner

Readovka, un așa-zis organ de presă rusă „patriotică”, fără a cita surse, a estimat pierderile Ministerului rus al Apărării din revoltă la 15 persoane, toți militari care se aflau la bordul avioanelor și elicopterelor doborâte. Readovka susține că acestea includ cel puțin opt persoane care se aflau la bordul postului de comandă aeropurtat bazat pe aeronava Il-18.

Un canal Telegram numit Rybar spune că peste 20 de piloți care se aflau la bordul a șapte elicoptere și avioane au fost uciși.
Canalul Telegram Fighterbomber, care a relatat despre aeronave doborâte în timpul revoltei, raportează 13 morți.

În seara zilei de 23 iunie, liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a susținut că armata obișnuită rusă a lansat o lovitură cu rachete asupra taberelor din spate ale mercenarilor Wagner. El și-a desfășurat 25.000 de mercenari „pentru a restabili justiția”.

În dimineața zilei de 24 iunie, Prigojin a susținut că forțele sale au preluat controlul asupra instalațiilor militare din Rostov-pe-Don, inclusiv asupra bazei aeriene, și că se îndreptau „spre Moscova” când soldații săi au doborât trei elicoptere rusești. Mercenarii Wagner au confiscat și facilități militare din orașul rus Voronezh.

Într-un discurs de urgență din 24 iunie, președintele rus Vladimir Putin a spus că Rusia „luptă pentru supraviețuire” și că se încearcă „organizarea unei rebeliuni” în țară.

Presa rusă a raportat că Biroul Președintelui Federației Ruse a anticipat că luptătorii lui Evgheni Prigojin vor ajunge probabil la periferia Moscovei în câteva ore, fiind așteptate lupte în apropierea capitalei Rusiei. Serviciile secrete ucrainene aveau informații că Putin a părăsit de urgență Moscova pentru reședința sa din Valdai. Un convoi de forțe ale Grupului Wagner a fost observat la doar 400 de kilometri distanță de Moscova.

Sâmbătă seara, după o conversație cu Alexander Lukașenko, autoproclamatul președinte al Belarusului, Prigojin a anunțat că mercenarii săi își întorc convoaiele și se întorc să înființeze tabere de câmp. Ulterior, s-a raportat că dosarul penal împotriva lui Prigozhin urmează să fie închis, iar acesta „va merge în Belarus”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`