Marea Britanie, noi reguli legate de purtarea măștilor în școli. Deciziile au provocat un nou val de critici

Marea Britanie, noi reguli legate de purtarea măștilor în școli. Deciziile au provocat un nou val de critici

Noile reglementări adoptate de guvernul britanic, legate de purtarea măştilor de protecție în şcolile din Anglia, au provocat un alt val de critici, pe tema gestionării defectuoase a crizei generate de epidemiade COVID-19.

Marea Britanie, noi reguli legate de purtarea măștii de protecție în școli

Potrivit noilor reglementări, în zonele unde transmiterea virusului este ridicată, adulţii şi elevii trebuie de acum înainte să poarte mască atunci cândse deplasează în interiorul unităţilor de învăţământ, scrie The Guardian.

Portul măştii nu va fi obligatoriu în sălile de clasă, unde se preconizează că riscurile sunt mai mici.

În restul ţării, guvernul nu recomandă portul măştii, dar lasă unităţile să decidă „dacă acestea consideră că este adecvat pentru situaţia lor particulară”, a precizat Ministerul Educaţiei într-un comunicat publicat marţi seară.

Decizia guvernului britanic a atras un nou val de critici

Partidul Laburist, principalul partid de opoziţie, alături de sindicatele din educaţie, critică aceste decizii, directorii unităţilor şcolare insistând pentru utilizarea măştii.

Laburiștii consideră că purtarea măştii ar trebui să fie generalizată în spaţiile comune ale şcolilor.

Aceste controverse au subminat credibilitatea ministrului educaţiei, Gavin Williamson. După ce, cu doar câteva zile în urmă, acesta declara că măştile nu sunt necesare, Williamson a menționat acum că guvernul „respectă recomandările ştiinţifice şi medicale cele mai recente”.

Reguli pentru noul an școlar din România

În țara noastră, elevii se vor întoarce în bănci doar cu o declarație semnată de părinți, potrivit căreia copilul nu a prezentat simptome de COVID-19, nu a fost diagnisticat cu această boală și nici nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv în cele 14 zile anterioare începerii școlii. Această decizie a stârnit controverse.

Ministrul Educației, Monica Anisie, susține că părinții, la fel ca reprezentanții unităților de învățământ și autoritățile locale, trebuie să își asume revenirea la cursuri a elevilor, în condițiile speciale stabilite pe fondul pandemiei de coronavirus. Anisie a făcut această precizare referindu-se la declarația pe propria răspundere despre starea de sănătate a copiilor pe care părinții trebuie să o completeze înainte ca aceștia să revină la școală.

De cealaltă parte, ministrul Sănătății susține că autoritățile nu au pretenția ca părinții să se erijeze în medici, prin completarea informațiilor din declarația pe propria răspundere.

La fel și pentru copiii care merg la școală, atât pentru binele copilului fiecăruia dintre noi, dar și pentru ceilalți copii, ar trebui să completăm această declarație în care spunem dacă copilul nostru, în ultimele zile, a prezentat niște semne. Cred ca este un lucru elementar și un lucru de siguranță pentru fiecare dintre noi”, a declarat Nelu Tătaru.

Și Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a comentat, într-un interviu acordat B1TV, începerea noului an școlar, în contextul epidemiei de coronavirus:

„Mare parte a copiilor infectați au forme ușoare. Nu avem date despre cazuri critice de copii, cu foarte mici excepții, care chiar sunt excepții.

Riscul infectării la școli are efect, de fapt, asupra familiilor și asupra profesorilor. Regulile la care se lucrează acum sunt foarte importante și ele trebuie să fie respectate.

E o muncă dificilă, care implică profesorii, părinții, copiii și care trebuie făcută în tandem. Din păcate, nu avem sub nicio formă posibilitatea de a reduce riscul la zero. Risc zero nu există, iar în situația de azi, cu această pandemie, noi putem reduce riscul, dar nu putem garanta că reducem riscul la zero. Dacă apar focare, vor fi luate măsuri, probabil inclusiv închiderea temporară a școlii în care apare un astfel de focar”, a declarat Secretarul de Stat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)