Marea Britanie l-a recunoscut pe Juan Guaido drept președintele Venezuelei, în disputa cu Nicolas Maduro pentru rezervele de aur de la Londra
Marea Britanie l-a recunoscut pe Juan Guaido drept președintele Venezuelei, într-o sentință anunțată joi de către Înalta Curte Engleză, în speța în care judecătorii trebuie să decidă cine are drept de revendicare asupra rezervelor venezuelene de aur în valoare de peste 1 miliard de euro – care sunt stocate la Londra – Nicolas Maduro sau Juan Guaido, liderul opoziției de la Caracas.
Marea Britanie l-a recunoscut pe Juan Guaido drept președintele Venezuelei
O audiere de patru zile a fost ultimul episod din „războiul” pentru rezervele de aur stocate în Banca Angliei, care a scos în lumină pe cine vede Marea Britanie drept lider legitim al Venezuelei.
În anul 2019, guvernul Regatului Unit s-a alăturat zecilor de națiuni care îl sprijină pe Juan Guaido, liderul congresului controlat de opoziție din Venezuela, după ce acesta s-a auto-declarat președinte interimar și l-a denunțat pe Nicolas Maduro drept un uzurpator care și-ar fi securizat mandatul prin alegeri frauduloase. La rândul ei, România – unde, de asemenea, au existat dezbateri publice și chiar inițiative legislative cu privire la aurul stocat la Londra – l-a recunoscut și ea pe Juan Guaido în postura de președinte interimar al Venezuelei până la organizarea de alegeri libere.
Judecătorul Nigel Teare de la Înalta Curte Engleză a prezentat o sentință, care arată că Marea Britanie l-a recunoscut „fără echivoc” pe Juan Guaido drept președinte constituțional interimar al Venezuelei. Teare a argumentat decizia prin așa-zisa doctrină de tip „o singură voce”, în care o instanță de judecată trebuie să se conformeze unei poziției guvernului britanic când vine vorba de recunoașterea unui lider al unei națiuni străine.
„Sistemul judiciar și executivul trebuie să vorbească pe o singură voce. Nu pot exista doi președinți ai Venezuelei”, a spus Teare.
Ce motive invocă Nicolas Maduro pentru revendicarea rezervelor de aur de la Londra
Echipa de avocați a lui Nicolas Maduro a explicat că banca centrală de la Caracas (BCV) vrea să vândă aurul pentru a finanța răspunsul Venezuelei la criza COVID-19. În luna mai, BCV acționa Banca Angliei în instanță, invocând că i-a blocat accesul la rezervele naționale de aur.
Sarosh Zaiwalla, unul dintre avocații lui Maduro, a anunțat, tot joi, că BCV va ataca decizia. Într-o postare pe Twitter, reprezentanții BCV au catalogat sentința instanței britanice drept „absurdă”, pentru că ar priva Venezuela „de aurul de care are nevoie urgent pentru a se confrunta cu pandemia” de coronavirus.
Dacă apelul BCV va fi judecat în ritmul în care s-a desfășurat procesul până acum, asta ar însemna că speța va ajunge pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel din Londra în următoarele săptămâni. Dacă demersul echipei lui Maduro va fi încununat cu succes, cazul va fi tranșat de Curtea Supremă a Regatului Unit.
De partea cealaltă, opoziția susține că Nicolas Maduro vrea să folosească aurul pentru a-și plăti aliații străini – o acuzație pe care avocații liderului autoritar de la Caracas o neagă vehement. În ultimii doi ani, guvernul Maduro a retras circa 30 de tone de aur din rezervele interne și le-a vândut peste hotare, pentru valută forte.
„Am securizat aurul pentru viitorul poporului venezuelean”, a afirmat Vanessa Neumann, ambasadorul lui Juan Guaido în Regatul Unit, pentru Reuters.
Un membru al echipei sale de avocați a anunțat că se așteaptă acum ca instanța să decidă dacă Juan Guaido are autoritatea de a reprezenta BCV într-un alt dosar.