Marea Britanie introduce „taxa de patiserie”, menită să combată obezitatea

Publicat: 31 03. 2012, 16:30
Autorităţile din Marea Britanie doresc să introducă o taxă pe alimentele de tip fast-food, denumită de jurnaliştii din Regat și "taxa de patiserie", ca măsură pentru a combate obezitatea. Începând cu luna...

Autorităţile din Marea Britanie doresc să introducă o taxă pe alimentele de tip fast-food, denumită de jurnaliştii din Regat și „taxa de patiserie”, ca măsură pentru a combate obezitatea. Începând cu luna octombrie, britanici amatori de preparatele de la patiserie, poi la rotisor sau cârnaţi înveliţi în foietaj vor scoate mai mulţi bani din buzunare pentru aceste delicii.

Până în prezent aceste alimente erau scutite de TVA, însă odată cu adoptarea acestei măsuri, taxa pe valoarea adăugată va ajunge la 20%, potrivit The Guardian.

Măsuri similare au fost deja implementate în ţări ca Germania, Ungaria şi Danemarca. Astfel, dacă legea este aprobată, britanicii vor plăti din luna octombrie mai mult pentru acest tip de produse.

Obezitatea și bolile asociate acesteia, cum ar fi cele ce inimă, încep să îi preocupe din ce în ce mai mult pe oficialii europeni care se ocupă de portofoliul sănătății.

Prima țară din lume care a adoptat o astfel de lege este Danemarca, acolo unde o listă întreagă de produse de tip fast-food, semipreparate, anumite dulciuri și băuturi carbogazoase sunt taxate suplimentar.

În urmă cu doi ani, și autoritățile din România au încercat sã introducã o astfel de taxă, proiect inițiat de fostul ministru al sănătății, Cseke Attilla.

Banii rezultați din respectiva taxă urmau a fi redirecționați către spitale și achiziția de medicamente. Inițiatorul estima că un miliard de euro vor ajunge anual la bugetul de stat.

La momentul respectiv, reprezentanții ministerului precizau că produse ca pizza, shaorma, lactatele și apa minerală nu vor ajunge pe lista neagră. Însă măsura nu s-a materializat.

România ocupă unul dintre locurile fruntașe în ceea ce privește numărul persoanelor care suferă de obezitate, astfel că taxarea produselor fast-food este percepută ca una dintre soluțiile pentru combaterea fenomenului.

Ladislau Ritli considera că înainte de implementarea legii trebuie făcute studii pentru a stabili ce produse vor fi taxate, iar pentru asta este nevoie de o organizație independentă de Ministerul Sănătății.

De aceeași părere este și directorul Institutului de Cercetări Alimentare, doctorul Gheorghe Mencinicopschi, care spune că este necesară o definire clară a fast-food-ului, cu toate că suprataxarea nu va determina lumea să adopte un stil de viață sănătos.