În Scoția se fac planuri pentru organizarea unui nou referendum privind independența după votul Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană.
Partidul Național Scoțian finanțează un sondaj prin care vrea să afle părerea a cel puțin două milioane de scoțieni despre această posibilă independență. Rezultatul acestui sondaj și alte informații despre ceea ce presupune cu adevărat Brexitul ar putea decide necesitatea unui nou referendum pentru ruperea Scoției din Marea Britanie.
Scoțieni în frunte cu premierul lor, Nicola Sturgeon, sunt nemulțumiți deoarece ei au votat cu o majoritate de 68% pentru rămânerea în blocul comunitar. Totuși, ei vor fi forțați să părăsească Uniunea deoarece votul celorlalți britanici a înclinat balanța în favoarea ieșirii din UE.
"Controlăm destinul nostru ca stat sau vom fi mereu la mila deciziilor care au loc în altă parte?", a afirmat Sturgeon, potrivit Reuters.
Totuși, liderii unor întreprinderi comerciale i-au solicitat acesteia ”să se mai gândească” deoarece o campanie de independenţă poate aduce şi mai multă nesiguranţă în ceea ce priveşte "viitorului Scoţiei, într-un moment în care micile şi marile afaceri caută stabilitate la toate nivelele conducerii".
Mai mult, liderul conservator scoţian Ruth Davidson o acuză pe Sturgeon de folosirea referendumului UE pentru a crea o şi mai mare divizare.
În ciuda acestor afirmații, premierul Nicola Sturgeon rămâne pe poziție: pierderea accesului la piaţa unică europeană este o limită peste care Scoţia nu poate trece.
”Suspectez că susţinerea independenţei va creşte dacă devine clar că acesta este cel mai bun ori singurul mod de a proteja interesele Scoţiei", a insistat Nicola Sturgeon.