Marea Britanie se află în coliziune cu Uniunea Europeană în ceea ce privește lipsa vaccinurilor, după ce Bruxelles-ul a refuzat să accepte că cet[‚enii din Marea Britanie au prioritate privind livrarea dozelor Oxford / AstraZeneca produse în centrele locale.
Comisarul UE pentru sănătate a respins, miercuri, un argument susținut de Pascal Soriot, directorul executiv al companiei anglo-suedeze, potrivit căruia acesta era obligat contractual să furnizeze mai întâi dozele Regatului Unit, scrie theguardian.com.
Într-o declarație ofilentă, Stella Kyriakides a spus că Marea Britanie nu ar trebui să obțină niciun avantaj din semnarea unui contract cu AstraZeneca cu trei luni înainte ca puterea executivă a UE să pună stiloul pe hârtie.
„Respingem logica primului venit, primul servit”, a spus comisarul. „Poate funcționa într-o măcelărie, dar nu în contracte și nu în acordurile noastre avansate de cumpărare.”
AstraZeneca a înfuriat capitalele UE, avertizând că va putea livra doar 25% din dozele programate pentru primul trimestru al anului, odată ce autoritatea europeană pentru medicamente și-a dat aprobarea, așa cum este de așteptat vineri.
În același timp, compania a asigurat guvernul britanic, care a ales să nu facă parte din programul de vaccinare al UE, că își va îndeplini promisiunea de a livra doze de 2 milioane pe săptămână în beneficiul rezidenților din Marea Britanie.
Marți, surse guvernamentale din Marea Britanie au insistat asupra faptului că numai odată ce instalațiile britanice din Oxford și Staffordshire livrează doze pentru populația locală, aceste centre ar fi libere să aprovizioneze alte țări.
Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: „Suntem în contact permanent cu producătorii de vaccinuri și rămânem încrezători că furnizarea de vaccin către Marea Britanie nu va fi întreruptă. Avem acorduri cu șapte dezvoltatori de vaccinuri care ne vor asigura că oferta noastră continuă să crească, pe măsură ce extindem rapid lansarea în săptămânile următoare. ”
UE investește 336 milioane de euro (297 milioane de lire sterline) în AstraZeneca în schimbul a 400 milioane de doze de vaccin, dintre care primele 100 de milioane erau așteptate înainte de aprilie.
Ciocnirea dintre interesele britanice și europene, după un an de negocieri tensionate privind comerțul și securitatea post-Brexit, reprezintă o amenințare pentru relațiile viitoare într-un moment în care instituțiile UE și cele 27 de guverne ale UE sunt criticate pentru desfășurarea lentă a programelor lor de vaccinare.
În timp ce Marea Britanie a administrat primele doze de vaccin la mai mult de 10% dintre adulți și intenționează să vaccineze cele mai vulnerabile 15 milioane – inclusiv toți cei peste 70 de ani – până la jumătatea lunii februarie, UE a atins până acum 2%. Autoritatea de reglementare din Marea Britanie a aprobat vaccinul Oxford / AstraZeneca la sfârșitul lunii decembrie.