Marea Britanie ia în calcul să participe la Comunitatea Politică Europeană / Când are loc primul summit și ce țări vor fi invitate

Marea Britanie ia în calcul să participe la Comunitatea Politică Europeană / Când are loc primul summit și ce țări vor fi invitate
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Jessica Taylor

Marea Britanie se gândește dacă să participe luna viitoare la un nou „club” politic al națiunilor de pe bătrânul continent. Prima întâlnire a „Comunității Politice Europene” urmează să se desfășoare la Praga, la începutul lunii octombrie, transmite BBC.

Marea Britanie spune că ia în calcul să participe la Comunitatea Politică Europeană

Guvernul britanic dorește să afle mai multe detalii despre summit înainte ca premierul Liz Truss să se angajeze că va participa, iar deocamdată nu a fost luată o decizie finală.

Comunitatea Politică Europeană este o inițiativă promovată de președintele Franței. Emmanuel Macron a formulat propunerea în mai și a prezentat-o drept un „spațiu nou” pentru cooperare.

Liderul francez a sugerat că noul club ar putea să discute despre securitate, energie și transporturi, dar și despre mobilitatea oamenilor, în special a tinerilor.

Ideea mai largă se referă la crearea unui forum care să meargă dincolo de cele 27 de state membre ale UE.

Oficialii britanici doresc să obțină asigurări că întâlnirea nu va fi dominată de țările sau instituțiile UE. Mai mult, Londra și-ar dori să vadă că participă și alți „jucători mari” din afara blocului comunitar.

Ce țări ar urma să fie invitate la primul summit al forumului propus de Emmanuel Macron

La eveniment vor fi invitate toate cele 27 de state UE, dar și Marea Britanie, Ucraina, Norvegia, Elveția și Turcia. Probabil vor fi chemate și națiuni din Balcanii de Vest, precum și Islanda, Liechtenstein, Republica Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaidjan.

Oficialii UE au precizat pentru BBC că a fost transmis către capitale un memo cu data evenimentului și că vor fi trimise și invitații formale.

Întâlnirea inaugurală a Comunității Politice Europene este programată să aibă loc pe 6 octombrie, la Praga. Cehia este țara care deține la ora actuală președinția rotativă a Consiliului UE.

O agendă provizorie sugerează că discuțiile se vor concentra pe invazia Rusiei în Ucraina, pe situația economică și pe criza energetică din Europa.

Cu toate acestea, la ora actuală există puține detalii despre cum ar urma să arate pe termen lung o astfel de „comunitate politică”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)