Marea Britanie „destabilizează în mod deliberat” drepturile omului la nivel global, arată un raport Amnesty

Publicat: 24 04. 2024, 13:41
Imagine din Rafah, Gaza. Sursa foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Regatul Unit a fost acuzat de Amnesty International că a „destabilizat în mod deliberat” drepturile omului pe scena globală în propriile sale scopuri politice. Amnesty avertizează, de asemenea, că Marea Britanie va fi „judecata aspru de istorie pentru eșecul de a ajuta la prevenirea sacrificării de civili în Gaza”.

Marea Britanie aproape că subminează dreptul internațional

În raportul său global anual, lansat miercuri, organizația a spus că Marea Britanie slăbește protecția drepturilor omului la nivel național și global, pe fondul unei aproape subminări a dreptului internațional.

„Regatul Unit destabilizează în mod deliberat întregul concept al drepturilor universale ale omului prin politicile sale interne îngrozitoare”, a declarat Sacha Deshmukh, directorul executiv al Amnesty International Marea Britanie.

Raportul Amnesty îi critică și pe aliații Israelului pentru eșecul de a opri „vărsarea de sânge civilă de nedescris” din Gaza. Într-un avertisment dur adresat liderilor mondiali, organizația a spus că lumea va culege o serie de „consecințe terifiante” din escaladarea conflictului și din neaplicarea dreptului internațional.

Referindu-se la dezvoltarea dreptului internațional și a protecției civile după cel de-al doilea război mondial, Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International, a declarat: „În 2023, am fost obligați să pășim într-un viitor pe care nu ni-l doream, într-un viitor care ni s-a promis că n-ar putea exista niciodată.”

Amnesty a criticat „standardele duble” ale Regatului Unit cu privire la Gaza

Raportul de 418 de pagini indică utilizarea de către SUA a dreptului de veto pentru a paraliza timp de luni de zile Consiliul de securitate al ONU prin blocarea adoptării unei rezoluții atât de necesare pentru încetarea focului în Gaza, în timp ce continuă să înarmeze Israelul cu arme folosite pentru a comite ceea ce ar putea constitui crime de război, anunță The Guardian.

Amnesty subliniază că există „standarde duble grotești” ale țărilor occidentale puternice, inclusiv Marea Britanie și Germania, care continuă să protejeze și astfel să susțină acțiunile Israelului.

Raportul condamnă, de asemenea, în mod specific Regatul Unit pentru că nu și-a folosit rolul de lider în cadrul ONU pentru a preveni încălcările drepturilor omului în Gaza și sprijinul său slab pentru ancheta curții penale internaționale (ICC) privind încălcările drepturilor omului în Israel și Palestina. De asemenea, evidențiază implicarea Marii Britanii în înarmarea Israelului.

Deshmukh a spus despre Israel: „Avem o îngrijorare foarte profundă cu privire la practica Marii Britanii de a furniza arme și componente semnificative pentru arme”. Aproximativ 15% dintre avioanele de război F-35 finite, utilizate de Israel, ar putea conține piese sau componente din Marea Britanie, a spus el.

„Nu există nicio îndoială în mintea mea că Regatul Unit va fi judecat aspru de istorie pentru eșecul său de a ajuta la prevenirea sacrificării civililor în Gaza”, a spus Deshmukh.

Raportul prezintă o imagine sumbră a situației drepturilor omului în întreaga lume, avertizând că defalcarea statului de drept este probabil să se accelereze odată cu progresul rapid al inteligenței artificiale, care, împreună cu dominația marilor companii de tehnologie, riscă să „supraalimenteze” încălcări ale drepturilor omului, dacă reglementările continuă să rămână în urma progresului tehnologic.

Pe lângă încălcarea flagrantă a regulilor de către forțele ruse în timpul invaziei Ucrainei, numărul tot mai mare de conflicte și încălcări ale drepturilor omului au fost martori în Sudan, unde aproape 15.000 de persoane au murit în războiul civil, precum și în Etiopia și Myanmar, unde mai mult de 1.000 de civili au murit în conflict în 2023, sunt citați ca factori majori în intensificarea deteriorării protecției globale a civililor.

Nici armata Myanmarului, nici autoritățile ruse, ambele care au primit ajutor din partea Chinei, nu au fost de acord să investigheze rapoartele cu privire la aceste încălcări.

Proiectele de legi privind refugiații și poliția din Regatul Unit sunt „vandalism în privința drepturilor omului”, spune Amnesty
Vorbind la o conferință de presă pentru lansarea raportului, Callamard a spus: „Când puternicii încalcă statul de drept, scutul legii slăbește. Când cei puternici se declară ei înșiși deasupra legii, trădarea legii devine un răspuns ales de și mai mulți.”