Marea Britanie BLOCHEAZĂ crearea primului cartier general MILITAR al UE 

Marea Britanie BLOCHEAZĂ crearea primului cartier general MILITAR al UE 

Marea Britanie blochează o decizie care ar urma să permită crearea primului cartier general militar al Uniunii Europene, cu câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare britanice și de deschiderea negocierilor pentru Brexit, au declarat vineri surse diplomatice, citate de AFP și HotNews.

"Britanicii blochează concluziile" care ar fi trebuit să fie aprobate lunea viitoare de miniștrii Afacerilor externe ale țărilor UE, și ulterior adoptate oficial joi de omologii lor de la apărare, a explicat o sursă diplomatică, confirmând informațiile publicate de site-ulBruxelles2/B2.

"Căutam încă un compromis cu prietenii nostri britanici legat de o decizie juridică pentru înființarea acestei structuri", a precizat un alt diplomat european.

Înalta reprezentantă a UE, Federica Mogherini, s-a declarat "mândra" atunci când cei 28 și-au dat acordul de principiu, la începutul lui martie, pentru crearea acestui embrion de cartier general militar european, reamintind "diviziunea" istorică a europenilor în acest domeniu, în special din cauza refuzului categoric al Londrei de a întări Europa Apărării.

Această "capacitate militară de planificare și conduită în cadrul statului major al UE la Bruxelles" (circa 30 de angajați) ar urma să centralizeze comandamentele a trei operațiuni non-combatante ale europenilor în Mali, Somalia și Republica Centrafricană. Operațiunile au ca scop antrenarea, formarea și consilierea armatelor acestor țări.

Inițial, ar fi trebuit să fie vorba de un "Cartier General Operațional", dar britanicii au respins această formulă, potrivit unei surse diplomatice.

"Există o sensibilitate foarte puternică din partea lor legată de alegeri, de modul în care cred că acest lucru poate fi perceput în Marea Britanie", a explicat această sursă.

În condițiile în care discuția tehnică pare în impas, chestiunea ar putea fi abordată lunea viitoare de cei 28 de miniștri de Externe ai UE cu ocazia reuniunii lunare la Bruxelles.

În 6 martie, britanicii au aprobat, alături de celelalte 27 de țări, principiul creării acestui embrion de cartier general, care face parte din ansamblul măsurilor avute în vedere de UE pentru întărirea cooperarii în materie de apărare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`