Marea Britanie acuză România că a exportat conserve de carne de vită conținând urme de carne de cal

Publicat: 31 10. 2013, 16:32
România este implicată într-un nou scandal privind etichetarea cărnii. Președintele ANSVSA, Vlad Mănăstireanu, a precizat joi pentru B1 TV că inspectorii sanitari din Marea Britanie au descoperit în mai multe...

România este implicată într-un nou scandal privind etichetarea cărnii. Președintele ANSVSA, Vlad Mănăstireanu, a precizat joi pentru B1 TV că inspectorii sanitari din Marea Britanie au descoperit în mai multe magazine conserve de carne de vită care conțineau urme de carne de cal.

Carnea provine din România, iar Direcția Sanitar Veterinară face deja verificări la producătorii din țară.

Sky News relatează faptul că inspectorii britanici au anunțat că respectivele conserve au fost produse în România în luna ianuarie 2013 și apoi livrate către două lanțuri de magazine din Marea Britanie.

Conservele conțin între 1% și 5% ADN de carne de cal și au fost descoperite în urma unui control de rutină.

Conservele au fost retrase de la comercializare pentru că în lista ingredientelor nu este menționată prezența cărnii de cal.

Scandalul a izbucnit prima oară în luna ianuarie a acestui an, când în produsele vândute în supermarketurile din Anglia şi Irlanda a fost gasită carne de cal, deşi pe etichete scria că acestea conţineau doar carne de vită. Scandalul s-a răspândit apoi rapid în Europa şi chiar şi Asia.

Întreaga situaţie a pus Comisia Europeană în situaţia de a cere testarea produselor în toată Uniunea Europeană, iar rezultatele au arătat că aproape unul din 20 de produse etichetate drept carne de vită era contaminat cu carne de cal.

Arestări au fost făcute ulterior în mai multe ţări europene.