Marea Britanie a devenit prima ţară care a aprobat un vaccin contra Covid-ului care vizează două variante

Marea Britanie a devenit prima ţară care a aprobat un vaccin contra Covid-ului care vizează două variante
Foto: Pixabay

Marea Britanie a devenit prima ţară care a aprobat un vaccin contra Covid-ului care vizează atât varianta originală, cât şi varianta Omicron a virusului. Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) a aprobat aşa-numitul vaccin bivalent produs de compania americană farmaceutică Moderna sub formă de rapel pentru adulţi, notează Reuters.

Vaccinul aprobat în Marea Britanie vizează varianta originală a coronavirusului, precum și varianta Omicron BA.1, care a declanșat valul de COVID de iarna trecută, relatează The Guardian.

Serul poate fi administrat de persoanele cu vârsta de peste 18 ani

Serul a fost aprobat de autoritatea de reglementare britanică pentru a fi administrat ca rapel persoanelor cu vârsta de peste 18 ani.

MHRA a citat, de asemenea, o analiză care a constatat că vaccinul generează un răspuns imun bun împotriva ramurilor Omicron dominante în prezent, respectiv BA.4 şi BA.5.

Fabricat de firma americană Moderna, vaccinul este denumit „Spikevax bivalent Original/Omicron”.

„Prima generație de vaccinuri COVID-19 utilizate în Marea Britanie continuă să ofere o protecție importantă împotriva bolii și să salveze vieți. Ceea ce ne oferă acest vaccin bivalent este un instrument abil în arsenalul nostru pentru a ne proteja împotriva acestei boli, pe măsură ce virusul continuă să evolueze”, explică dr. June Raine, directorul executiv al Agenției de Reglementare a Medicamentelor și Produselor de Sănătate (MHRA).

Potrivit președintelui Comisiei pentru Medicamente pentru Uz Uman „ acest nou vaccin bivalent reprezintă următorul pas în dezvoltarea serurilor pentru combaterea virusului, având capacitatea de a duce la un răspuns imun mai larg decât vaccinul original”.

Imunologii atenționează despre poziția vulnerabilă înainte de iarnă

Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London, a sugerat că vaccinul ar putea să nu ofere câștiguri uriașe în lupta împotriva acestor subvariante.

„Acesta este un moment cu adevărat dificil pentru toți factorii de decizie politică în ceea ce privește achiziționarea de vaccinuri și programele de rapel.

Ne lipsesc certitudinile pe care le aveam la începutul anului 2020 cu privire la pașii de urmat în privința vaccinurilor și cum să ținem pasul cu evoluția variantelor. BA.5 ocolește foarte ușor imunitatea, astfel încât nici persoanele care au făcut un booster nu sunt complet protejate. (…) Suntem într-o poziție teribil de vulnerabilă înainte de iarnă, așa că orice program de rapel este mai bun decât nimic, iar acest rapel bivalent este aproape sigur o îmbunătățire față de vaccinurile de prima generație”, a spus Danny Altmann.

În afară de Moderna, partenerii Pfizer Inc şi BioNTech au testat şi versiuni ale vaccinului pe bază de ARN mesager modificat pentru a combate variantele Omicron.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie