Marea Britanie a detectat primele cazuri de infectare cu varianta depistată inițial în orașul brazilian Manaus

Publicat: 01 03. 2021, 00:08
Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Până la șase cazuri de infectare cu o variantă foarte transmisibilă a coronavirusului, ce fusese depistată inițial în orașul brazilian Manaus, au fost detectate în premieră în Marea Britanie, au anunțat oficialii. Trei îmbolnăviri au fost confirmate în Anglia, iar alte trei în Scoția, potrivit Reuters.

Oficialii englezi au anunțat că pe teritoriul Marii Britanii au fost detectate primele cazuri de infectare cu varianta depistată inițial înManaus, Brazilia

Două dintre cele trei cazuri depistate în Anglia provin dintr-o gospodărie aflată în zona South Gloucestershire, unde exista un istoric de călătorie în Brazilia. Un al treilea caz, pentru care încă nu s-a găsit vreo asociere cu celelalte două, urmează să fie identificat, a precizat Institutul englez de sănătate publică (PHE).

Deși riscurile reprezentate de cazurile din Gloucestershire la nivel de comunitate sunt considerate a fi relativ reduse, ca masură de precauție oficalii s-au mișcat rapid pentru a demara testarea și pentru a majora secvențierea probelor pozitive la infecția cu SARS-CoV-2 în zonă.

Cazurile depistate în Scoția nu au legătură cu cele din Anglia.

Varianta P.1, detectată inițial în Manaus, are câteva mutații similare cu varianta identificată în premieră în Africa de Sud și este posibil să răspundă mai puțin bine la actualele vaccinuri, a mai spus PHE.

Susan Hopkins, directoarea PHE pentru răspunsul strategic la COVID-19, a explicat că Marea Britanie poate depista mai multe variante și mutații decât multe alte țări, având în vedere capacitățile sale avansate în materie de secvențiere.

În finalul anului trecut, Marea Britanie detecta o variantă mai transmisibilă a coronavirusului, despre care se crede că a apărut în apropiere de Londra și care a condus la creșterea accelerată a numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 atât în țară, cât și în afara granițelor.

„Lucrul important de reținut este că boala COVID-19, indiferent despre ce variantă este vorba, se răspândește în același mod. Asta înseamnă că măsurile pentru a opri răspândirea nu se schimbă”, a subliniat Susan Hopkins.

La nivel global, numărul cazurilor confirmate de infecție cu SARS-CoV-2 a trecut de 114,6 milioane. Bilanțul deceselor asociate cu noul coronavirus este de peste 2,54 milioane. Mai bine de 90,1 milioane de persoane s-au vindecat, arată datele centralizate de Worldometer.