"Marea Britanie a avut același obiectiv de politică externă de cel puțin 500 de ani: Să creeze o Europă dezbinată". Umorul britanic al anilor 80′, în contextul Brexitului

Publicat: 27 06. 2016, 20:09
foto: youtube.com

În anii 80', un serial de comedie pe nume "Yes, Minister" ("Da, Domnule Ministru") făcea deliciul britanicilor. Una dintre scenele care au făcut înconjurul mediului online a fost aceea în care se dezbătea relația Marii Britanii cu Uniunea Europeană și adevăratele motive pentru care Regatul Unit a aderat la blocul comunitar, secvență relevantă în contextul Brexitului.

Secvența apare pe pagina de Facebook "La Colțul Străzii" și înfățișează o conversație dintre un consilier și ministru.

Ministru: Ministerul de Externe își dă seama cât rău va face ideii europene?
Consilier: Sigur că își dau seama, de asta îl susțin.
M: Dar totuși, Ministerul de externe este pro-Europa, nu?
C: Da și nu. Dacă-mi permiteți … Ministerul de Externe este pro-Europa fiindcă este, de fapt, anti-Europa. Administrația britanică a căutat mereu să se asigure că ideea Comunității Europene nu va funcționa. De aceea am aderat.
M: La ce te referi?
C: Domnule Ministru, Marea Britanie a avut același obiectiv de politică externă de cel puțin 500 de ani. Să creeze o Europă dezbinată. Pentru această cauză, ne-am luptat cu olandezii împotriva spaniolilor, cu nemții împotriva francezilor, cu francezii și italienii împotriva nemților și cu francezii împotriva nemților și italienilor. Divide et impera, vorba aceea. De ce să schimbăm acum? Când ne-a mers foarte bine în trecut.
M: Asta-i istorie antică, desigur …
C: Da. Și politica externă din prezent. Trebuia să spargem toată chestia asta, deci trebuia să intrăm. Am încercat să o spargem din afară, dar n-a mers. Acum, că am aderat și suntem înăuntru, putem să facem un adevărat dezmăț general. Să-i stârnim pe nemți împotriva francezilor, pe francezi împotriva italienilor, pe italieni împotriva olandezilor … Ministerul de Externe este extrem de încântat. E ca în vremurile bune.
M: Dar totuși, suntem alături de idealurile europene …
C: Domnule Ministru, pe bune …
M: Nu? Atunci de ce forțăm extinderea europeană?
C: Din același motiv. Este exact ca la ONU, de fapt. Cu cât are mai mulți membri, cu atât poate provoca mai multe certuri, deci cu atât mai inutilă și neputincioasă devine.
M: Revoltător cinism …
C: Da …Noi îi spunem diplomație, domnule Ministru.

Umorul britanic al anilor 80', în contextul Brexitului

#DIRECT_ONE_9askfv#