Marea Britanie a aprobat extrădarea lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, în SUA
Ministrul britanic de interne, Priti Patel, a aprobat vineri extrădarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, în SUA, dar Assange poate face însă recurs, conform Reuters.
Assange trebuie să răspundă pentru 18 acuzații penale în SUA, după ce WikiLeaks a publicat în anul 2010 mai multe înregistrări cu caracter confidențial, precum și 500.000 de documente clasificate despre activitățile armatei americane în Irak și Afganistan, respectiv 250.000 de telegrame informatice.
Guvernul britanic a decis să îl extrădeze pe Julian Assange în SUA
Assange este închis la penitenciarul de maximă securitate Belmarsh, care se află în Londra, iar procesul de extrădare a început în luna februarie a anului 2020. Cât despre audieri, acestea au fost amânate de mai multe ori pe fondul pandemiei de COVID-19.
La început, un judecător din Marea Britanie a decis că Julian Assange nu ar trebui să fie extrădat și că problemele sale de sănătate mintală ar putea duce spre o tentativă de sinucidere, însă va fi condamnat și închis într-o închisoare de maximă securitate, conform sursei citate.
În schimb, această hotărâre a fost ulterior anulată la apel, după ce SUA a dat asigurări că Assange ar putea fi transferat în Australia, țara lui natală.
Unele persoane au susținut că fondatorul WikiLeaks a fost pedepsit pentru că a făcut public, cu ajutorul organizației, acțiunile SUA în conflictele din Irak și din Afganistan și că urmărirea lui reprezintă un atac politic asupra libertății de exprimare și a presei.
Julian Assange a fost arestat la ambasada ecuadoriană de la Londra
Assange poate face recurs la Înalta Curte din Londra și ulterior poate merge și la Curtea Supremă din Marea Britanie. Dacă apelul va fi respins, Assange trebuie extrădat în 28 de zile.
Conform BBC news, Julian Assange a fost arestat la ambasada ecuadoriană de la Londra. În plus, organizația Wikileaks a anunțat că va contesta decizia secretarului de Interne, care permite extrădarea lui Assange, conform sursei citate.
Soția lui Julian Assange, Stella, a declarat că soțul ei nu a făcut „nimic greșit” și „nu a comis nicio infracțiune”. „E jurnalist și este pedepsit pentru că și-a făcut meseria”, a mai spus ea.
Astfel că, fiind urmărit în temeiul unei legi împotriva spionajului, Assange riscă 175 de ani de închisoare. Cazul a fost denunţat de organizaţii de apărare a drepturilor omului, fiind considerat un grav atac contra libertăţii presei, conform Digi24.ro.