Marea Britanie: 86% dintre persoanele infectate cu COVID-19 nu prezentau simptomele principale ale bolii
Potrivit unui sondaj ONS, realizat în Marea Britanie, 86,1% dintre oamenii infectaţi cu noul coronavirus în perioada aprilie – iunie nu prezentau niciun simptom principal al bolii.
Marea Britanie: 86% dintre cei confirmați cu COVID-19 nu prezentau simptomele principale
Peste 80% dintre persoanele depistate pozitiv cu SARS-COV-2 în Marea Britanie nu prezentau niciunul dintre simptomele principale ale bolii (tuse, febră sau pierderea gustului sau a mirosului), au descoperit cercetătorii, scrie apnews.
În aceste condiții, un nou val de COVID-19 poate fi greu de controlat, prin „transmisia silențioasă”, mai ales în zonele de risc.
Luna trecută, Grupul Ştiințific Consultativ pentru Situații de Urgență (Sage) a emis un avertisment similar, afirmând că există un „risc critic” ca un număr mare de studenți infectați să declanșeze focare în toată țara atunci când se întorc acasă la sfârșitul anului.
„În acest moment, accentul este pus pe persoanele care prezintă simptome, dar dacă nu îi descoperim pe toți cei care sunt asimptomatici sau presimptomatici, poate fi foarte dificil să descoperim din timp focarele, înainte ca acestea să scape de sub control”, spune Irene Petersen, autoare a studiului.
Marea Britanie nu a raportat 16.000 de cazuri de coronavirus
O altă problemă a Regatului Unit în ceea ce privește gestionarea crizei COVID-19 este faptul că Marea Britanie nu a putut declara 16.000 de cazuri de coronavirus, din cauza lipsei de spaţiu în Excel.
Mai exact, între 25 septembrie şi 2 octombrie, Direcţia Publică de Sănătate din Anglia a omis să declare 15.841 de cazuri de infectare cu SARS-COV-2, deoarece nu au mai avut spaţiu de înregistrare în documentul Excel folosit pentru centralizarea datelor, scrie Business Insider.
În consecință, aceste persoane testate pozitiv nu au fost contactate de către programul guvernamental Test&Trace şi nu li s-a spus în mod oficial să se autoizoleze.
În mod automat, şi numărul cazurilor de COVID-19 este mai mare decât cel declarat în ultima săptămână. Numărul cazurilor din 30 septembrie a fost modificat din 7108 în 10.157. La fel şi pentru zilele de 1 şi 2 octombrie la care au fost adăugate în medie 8000 de cazuri.
Noi restricții împotriva celui de-al doilea val de coronavirus
La sfârșitul lunii septembrie, primul ministru Boris Johnson le cerea britanicilor să lucreze de acasă acolo unde este posibil și a ordonat restaurantelor și barurilor să închidă devreme, pentru a aborda un al doilea val de COVID-19 cu răspândire rapidă, cu noi restricții care durează probabil șase luni.
După avertismentele științifice că decesele ar putea crește fără o acțiune urgentă, Johnson a încetat să impună un alt blocaj complet, așa cum a făcut în martie, dar a avertizat că ar putea lua măsuri suplimentare dacă boala nu va fi suprimată.
”Ne rezervăm dreptul de a folosi o putere de foc mai mare, cu restricții semnificativ mai mari”, a declarat Johnson.
Într-o pledoarie televizată adresată cetățenilor în prime-time, Johnson a spus că iarna va fi grea, dar că strategia de prevenire a răspândirii pandemiei de coronavirus va menține economia în mișcare.
”Trebuie să luăm măsuri acum … În acest fel putem menține oamenii la locul de muncă, putem menține magazinele și școlile deschise și putem ține țara noastră înaintând în timp ce lucrăm împreună pentru a suprima virusul”, a spus el.