Manifestațiile anti-Netanyahu continuă în Israel și după reintroducerea carantinei (VIDEO)

Publicat: 21 09. 2020, 08:28

Israelul este una din ţările cu cea mai mare rată de contaminare cu coronavirusul la nivel mondial în ultimele două săptămâni.

Duminică seară, mii de manifestanţi s-au adunat la Ierusalim pentru a cere plecarea premierului israelian, Benjamin Netanyahu, acuzat de gestionare deficitară a crizei sanitare generate de pandemia de COVID-19.

Populaţia a reclamat faptul că Netanyahu a repornit economia prea devreme după prima perioadă de carantină, respectiv martie – aprilie.

Manifestațiile anti-Netanyahu continuă în Israel

De aproape trei luni, manifestațiile sunt organizate în faţa reşedinţei lui Benjamin Netanyahu la Ierusalim. Poliţia a instalat baricade la locul desfăşurării manifestaţiei, îndepărtând protestatarii care „nu au respectat regulile”.

Un şofer care a încercat chiar să-şi folosească maşina ca berbec împotriva baricadelor poliţiei din vecinătatea locului manifestaţiei a fost arestat de forţele de ordine.

Israelul a reintrodus carantina

Guvernul israelian a reimpus carantina pentru prevenirea răspândirii pandemiei de coronavirus. Astfel, cetățenii statului trebuie să respecte carantina de trei săptămâni, ce coincide cu sărbătorile evreieşti Rosh Hashanah (Anul Nou, celebrat la sfârşitul săptămânii trecute), Yom Kippur (Ziua Ispăşirii) şi Sukkot (sărbătoarea corturilor).

Cu puţine excepţii, începând de vineri după-amiază, oamenii nu se vor putea deplasa pe o rază mai mare de 500 de metri de casele lor, adunările de peste 10 persoane în interior vor fi interzise, iar şcolile, restaurantele, mall-urile, saloanele de înfrumuseţare şi hotelurile vor fi, în mare parte, închise.

Prim-ministrul a afirmat că această acţiune este esenţială, după ce spitalele „au ridicat steagul roşu”, în urma creşterii rapide a numărului de cazuri.

Preşedintele ţării, Reuven Rivlin, a recunoscut că nu a fost făcut suficient la nivel de conducere.

„Aţi avut încredere în noi şi v-am dezamăgit”, a declarat el.

„În seara aceasta, aş vrea să vă spun că înţeleg sentimentele de confuzie şi nesiguranţă, anxietatea pe care mulţi o simt”, a continuat Rivlin, care s-a scuzat pentru că a încălcat regulile carantinei, în luna aprilie, când fiica lui l-a vizitat. „Singurătatea mea nu este mai dureroasă decât a voastră, care aţi fost atât de grijulii să urmaţi instrucţiunile”.

Astfel, Israelul se închide pentru a doua oară în pandemie. Şcolile şi afacerile se închid, excepţie făcând doar supermarketurile şi farmaciile, iar restaurantele pot fi deschise doar în regim de livrare.

După această primă fază, se mai plănuiesc alte două etape, dar cu relaxări graduale, bazate pe trendul infectărilor.

Amintim, compania TAROMa decissuspendarea curselor comerciale până la data de 15 octombrie 2020 inclusiv, către și dinspre Republica Moldova șiIsrael.

De la aceste restricții sunt exceptate anumite categorii de curse aeriene: cele care transportă mărfuri (cursele cargo), cursele speciale de intervenție solicitate de către autorități, cursele medicale, cursele care transportă personal de îngrijire sau muncitori sezonieri în agricultură, dar și zborurile de repatriere (chartere speciale).