Manifestații masive în Serbia împotriva președintelui și a guvernului: „Vucic, hoțule!”

Manifestații masive în Serbia împotriva președintelui și a guvernului: „Vucic, hoțule!”
Proteste ale opoziției la Belgrad după alegerile din decembrie 2023. Sursa foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Zeci de mii de persoane s-au adunat duminică în centrul Belgradului pentru a manifesta împotriva președintelui Aleksandar Vucic și a Partidului Progresist Sârb (SNS), aflat la guvernare, unul dintre cele mai mari proteste din țară, după săptămâni de mișcări de stradă mai mici, dar numeroase, scrie Reuters.

Partidul lui Vucic a preluat puterea în 2012

Manifestația de duminică din Belgrad a fost organizată de organizațiile studențești și de cele ale fermierilor și reprezintă apogeul unei mișcări de protest, declanșate de prăbușirea acoperișului unei gări, luna trecută, un incident grav, care a provocat moartea a 15 persoane.

Copertina de beton a acoperișului recent renovat al gării din Novi Sad s-a prăbușit pe 1 noiembrie, omorând 14 persoane și rănind alte trei. Unul dintre răniți a murit ulterior.

Liderii opoziției și publicul au ieșit în stradă în repetate rânduri până acum, spunând că accidentul a fost cauzat de construcția de proastă calitate, rezultată din corupția și nepotismul guvernului.

Coaliția aflată la guvernare neagă aceste acuzații, iar Vucic a declarat că cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere. Duminică seara, protestatarii și-au aprins luminile telefoanelor mobile și au stat în tăcere timp de 15 minute pentru a comemora victimele.

Unii au strigat „Vucic, hoțule!”. Alții au ridicat bannere pe care scria „Ai sânge pe mâini”.

„Am venit aici pentru a spune „Stop” la tot ceea ce se întâmplă din 2012 (când partidul lui Vucic a preluat puterea)”, a declarat Aleksa, 30 de ani, un expert IT din Novi Sad. „Vrem să vedem sfârșitul corupției și nepotismului”, a adăugat acesta.

Studenții de la universitățile de stat din Belgrad, Kragujevac și Nis protestează de câteva săptămâni pentru a cere publicarea tuturor documentelor relevante pentru renovarea gării, precum și urmărirea penală a funcționarilor responsabili pentru dezastru.

În fiecare zi, ei blochează circulația în fața facultăților lor timp de 15 minute pentru a comemora cele 15 victime.

Vucic a declarat că nu va ceda

Într-un semn de încredere în forța sa, președintele sârb a inaugurat duminică o secțiune a unei autostrăzi nou construite în centrul Serbiei.

Vucic a declarat că nu va ceda în fața cererilor opoziției pentru un guvern de tranziție și și-a acuzat adversarii că se folosesc de studenți pentru a încerca să preia puterea.

„Îi vom învinge din nou”, a spus Vucic. „Ei (opoziția) nu știu ce să facă decât să folosească copiii cuiva”, a spus el.

Într-o încercare aparentă de a dezamorsa protestele conduse de studenți, Vucic a promovat măsurile guvernamentale privind împrumuturile „favorabile” acordate pentru ca tinerii să poată cumpăra apartamente, precum și pentru a atrage zeci de mii de medici și alți oameni calificați care au părăsit țara balcanică pentru o viață mai bună în Occident în ultimii ani.

Protestele reflectă nemulțumirea generală față de guvernarea lui Vucic, scrie Associated Press. Liderul populist afirmă în mod oficial că dorește să ducă Serbia în Uniunea Europeană, dar a fost acuzat că limitează libertățile democratice în loc să le consolideze.

Partidele de opoziție au declarat că un guvern de tranziție care ar pregăti alegeri libere și corecte ar putea fi o cale de ieșire din tensiunile politice, deoarece populiștii aflați la putere au fost acuzați și de fraudarea voturilor anterioare.

Între timp, guvernul Serbiei a prelungit vacanța de iarnă cu aproape o săptămână, pentru a face față protestelor studențești tot mai ample.

Cursurile la universitățile din întreaga țară balcanică au fost suspendate timp de săptămâni, studenții campând în clădirile facultăților. În ultimele zile, tot mai mulți elevi de liceu s-au alăturat mișcării.

Ocazional, au izbucnit violențe atunci când grupuri de huligani pro-guvernamentali au încercat să întrerupă protestele.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:51 - Incendiu în Dâmbovița. O cisternă cu GPL a luat foc după ce a fost implicată într-un accident rutier cu o altă cisternă și un autoturism (VIDEO)
16:43 - Daniel Breaz: Indexările de pensii ar trebui să fie făcute. Pensionarilor trebuie să le dăm ceea ce s-a promis / Trebuie să ne gândim cum creștem PIB (VIDEO)
16:40 - Marina Voica, la 88 de ani, va sărbători Crăciunul cu preparate tradiționale aduse în dar de vecinii din Breaza: „Eu nu prea gătesc”
16:27 - Dezastru ecologic după răsturnarea petrolierelor rusești în Marea Neagră. Peste 12 delfini și sute de păsări au murit
16:20 - Alexandru Muraru: Premieră absolută în istoria Parlamentului – un condamnat definitiv și un urmărit penal, propuși de partidele extremiste AUR și SOS pentru președinția celor două camere
16:09 - Elvira Deatcu, dezvăluiri surprinzătoare! De ce frumusețea i-a fost o piedică în carieră: „Nu e plăcut s-auzi: „Ești prea arătoasă pentru acest rol””
15:59 - Zelenski s-a înfuriat că premierul slovac a fost la Moscova și a vorbit cu Putin despre gazele rusești
15:43 - Riscul de avalanșă este ridicat în zona alpină înaltă. Salvamont România: „Atenţie maximă”
15:32 - Crin Antonescu, despre faptul că a fost desemnat candidatul Coaliției: „Nu am solicitat candidatura, mă întorc pentru că suntem într-o situație dificilă, critică”
15:18 - Statul va garanta 80% din credite de maxim 120.000 de euro pentru achiziția de locuințe a tinerilor, promite guvernul