Manifestații în Italia împotriva noilor legi de securitate: Guvernul de extremă-dreapta, condus de Georgia Meloni, vizează migranții și activiștii împotriva schimbărilor climatice

Manifestații în Italia împotriva noilor legi de securitate: Guvernul de extremă-dreapta, condus de Georgia Meloni, vizează migranții și activiștii împotriva schimbărilor climatice
Premierul Italiei, Giorgia Meloni. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / LaPresse / Roberto Monaldo

Miercuri seara au avut loc demonstrații în toată Italia, în semn de protest față de un nou proiect de lege de securitate descris drept „represiv” și „periculos pentru democrația țării”, potrivit The Guardian.

Închisoare și amenzi de până la 300.000 de euro pentru cei care protestează împotriva lucrărilor publice

Cele 24 de legi cuprinse în proiectul de lege, care a trecut săptămâna trecută primul obstacol în camera inferioară a parlamentului și acum necesită aprobare în senat, sunt cea mai recentă încercare a guvernului de extremă-dreapta al Giorgiei Meloni de a pune în aplicare ordinea și legea. Dacă reușește, legile vor avea un impact deosebit împotriva activiștilor climatici și migranților.

Conform legilor, oricine blochează drumuri sau căi ferate se va confrunta cu închisoare și amenzi de până la 300.000 de euro, în timp ce sancțiunile vor fi mai severe pentru cei care protestează împotriva lucrărilor publice „strategice”, proiectul feroviar de mare viteză TAV între Italia-Franța și un pod care leagă Sicilia de Italia continentală.

Dacă vor fi adoptate, legile vor oferi autorităților și poliției, de asemenea, puterea de a impune o supraveghere mai largă în închisori și centrele de detenție a migranților înainte de deportare, cu revolte incriminate și „rezistență pasivă” la ordine, inclusiv în cazul grevei foamei, cu pedepse între unu și cinci ani.

Un alt element al proiectului de lege are în vedere incriminarea magazinelor care vând cartele sim persoanelor care nu dețin acte de identitate și permis de ședere.

Sindicatele reclamă faptul că nici lucrătorii nu vor mai putea protesta pentru drepturile lor

Cgil, cel mai mare și mai puternic sindicat din Italia, a declarat că proiectul de lege este „periculos pentru democrația țării” și și-a unit forțele cu o serie de asociații, inclusiv Anpi, gruparea antifascistă, pentru a organiza proteste împotriva proiectului de lege care „ucide libertatea”.

„Dreapta continuă să privească securitatea doar în termeni de represiune și pedepsire a luptelor sociale”, au spus asociațiile într-un comunicat comun. „[Guvernul] face pedepsele mai dure și introduce noi crime care vor lovi cele mai pașnice forme de protest și vor sufoca spațiile pentru democrație din țara noastră.”

La demonstrații se alătură și partidele de opoziție. Partidul Democrat de centru-stânga a spus: „Legea de securitate este un atac la adresa libertăților individuale și colective. Reprimă descendența și își propune să creeze subiecți în loc de cetățeni.”

Angelo Bonelli, liderul Alianței Verzilor și Stângii, a spus că proiectul de lege va „transforma țara noastră într-un stat polițienesc permanent”.
„Dacă această măsură autoritară va fi aprobată de senat, guvernul va putea aresta și „reduce la tăcere” lucrătorii care protestează împotriva pierderii locului de muncă și orice tânăr activist care luptă împotriva nedreptăților sociale, de mediu și ecologice”, a adăugat el.

„Ne confruntăm cu o deriva autoritară și care ucide libertatea, care nu ne poate lăsa indiferenți. Protestul este o datorie civilă.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`