Zeci mii de persoane, printre care cancelarul Olaf Scholz și ministrul de externe, Annalena Baerbock, au ieșit duminică în stradă împotriva extremismului de dreapta din Germania, relatează Deutsche Welle după manifestațiile din orașele Berlin și Potsdam.
Manifestațiile au fost organizate sub sloganul „apărărea democrației” și au fost alimentate de indignarea stârnită de materialul realizat de jurnaliștii de investigații de la Correctiv. Aceștia susțin că între extremiștii de dreapta și partidul Alternativa pentru Germania (AfD) a avut loc o întâlnire secretă la Potsdam și s-a discutat despre posibilitatea deportărilor forțate.
La Berlin, activiștii s-au adunat în zona Porții Brandenburg. Poliția încă nu a comunicat numărul participanților, însă reprezentanți ai organizației Fridays for Future susțin că au fost prezenți 25.000 de oameni.
Sâmbătă poliția arestase 2.400 de persoane la un eveniment AfD din orașul Duisburg.
Nach der “#Correctiv-Recherche” über ein geheimes Treffen von #AfD-Politikern und Rechtsextremen haben heute in #Potsdam 10.000 Menschen gegen Rechts demonstriert – in #Berlin am Brandenburger Tor 25.000. https://t.co/sEfqyEa7LI pic.twitter.com/8TUZ9pR6sG
— rbb|24 (@rbb24) January 14, 2024
Cancelarul și șefa diplomației germane au fost prezenți la manifestația de la Potsdam, orașul în care au candidat pentru intrarea în Bundestag.
Ministrul Annalena Baerbock a declarat pentru agenția de presă dpa că ea și alți localnici au ieșit în stradă „pentru democrație și împotriva fascismului vechi și nou”.
Germany: Scholz, Baerbock attend 'defend democracy' rally.
As elsewhere across Germany, thousands turned out in Potsdam Sunday to denounce right-wing extremism. A recent expose showing ties between extremists and German politicians has touched a nerve. https://t.co/VbcMQbbQ3G— Laurentiu B . 🇪🇺 (@laurbjn) January 14, 2024
Acuzațiile referitoare la AfD se concentrează pe știrea potrivit căreia Martin Sellner, un austriac neonazist din Mișcarea Identitară, ar fi vorbit despre „remigrarea” străinilor și chiar și despre deportarea de cetățeni germani în cadrul unei întâlniri de la Potsdam la care ar fi luat parte și politicieni AfD.
Conducerea AfD a încercat să se delimiteze de întâlnirea din luna noiembrie, spunând că membrii AfD care au participat au făcut-o pe cont propriu, iar comentariile nu reprezintă politica partidului. Manifestul oficial al formațiunii cuprinde o politică de „remigrare” pentru unii străini, însă nu și pentru cetățenii naturalizați.
Sondajele arată că AfD este al doilea cel mai popular partid din Germania la ora actuală, cu mult sub Uniunea Creștin-Democrată, dar peste trioul de la guvernare, SPD, Verzi și FDP.