Manifestații post-alegeri în Kîrgîzstan. Protestatarii au invadat sediile mai multor instituții publice, au eliberat un fost președinte și au desemnat un procuror general în exercițiu (VIDEO)
Manifestanții care protestau față de rezultatele alegerilor parlamentare în Kîrghîzstan, marți, au intrat în sediile mai multor instituții publice, eliberând un fost președinte din custodia autorităților, potrivit presei locale, transmite Reuters.
În Kîrgîzstan, protestatarii au invadat sediile instituțiilor publice, au eliberat un fost președinteși au desemnat un procuror general în exercițiu
Autoritățile au precizat că nu exclud posibilitatea de a organiza o nouă rundă de alegeri, în contextul în care în mai multe orașe din țară au avut loc proteste.
Demonstrațiile cu mii de persoane au izbucnit după ce două partide ale sistemului, dintre care unul apropiat de președintele Sooronbai Jeenbekov, au câștigat la pas alegerile de duminică, potrivit rezultatelor preliminare.
Protestatarii au cerut ca rezultatele scrutinului să fie anulate, iar Comisia Electorală Centrală a precizat, marți, că ia în calcul această posibilitate, informează site-ul local 24.kg.
Agenția de presă rusă RIA a citat-o pe purtătoarea de cuvânt a lui Jeenbekov spunând că nici el nu exclude posibilitatea ca rezultatele alegerilor contestate să fie anulate. Ea a precizat că președintele deține controlul și încă se află în capitala Bișkek.
Poliția dispersase protestul luni seară, dar manifestanții au revenit în piața centrală a capitalei Bișkek la câteva ore distanță și au intrat cu forța în clădirea care găzduiește atât președintele, cât și parlamentul, potrivit presei locale.
Clădirea cunoscută pe plan local drept Casa Albă chiar a și luat foc în timpul zilei de marți, mai exact dimineață, dar incendiul a fost scurt destul de rapid.
Ulterior, protestatarii au intrat în sediul Comitetului de stat privind securitatea națională și l-au eliberat pe fostul președinte Almazek Atambayev, care fusese condamnat la închisoare în acest an, în urma unor acuzații de corupție, după ce s-a certat cu Jeenbekov, succesorul său.
Grupurile de opozanți au luat cu asalt mai multe clădiri, printre care și primăria, și și-au numit propriul șef pe zona de securitate națională, un procuror general în exercițiu și un comandat al Bișkek, deși este încă neclar câtă putere au aceștia.
Guvernatorii mai multor provincii au demisionat, mai notează presa locală.
Un om a fost omorât și alți 590 au fost răniți în cadrul ciocnirilor de peste noapte, a anunțat guvernul.
Presa locală a mai precizat că, marți, au izbucnit proteste publice în mai multe centre provinciale, majoritatea anti-guvernamentale, în timp ce susținătorii lui Jeenbekov s-au adunat în orașul sudic Osh, unde fratele său făcuse un apel la ordine și unitate.
Statul din Asia Centrală cu o populație de 6,5 milioane de oameni, care este un aliat apropiat al Rusiei, are deja un istoric de volatilitate politică. În ultimii 15 ani, doi dintre președinții săi au fost înlăturați prin revolte.