Manifestanţii din Libia, ucişi de lunetişti. Bilanţul depăşeşte 100 de morţi

Manifestanţii din Libia, ucişi de lunetişti. Bilanţul depăşeşte 100 de morţi
Numărul protestatarilor din Libia care şi-au pierdut viaţa în urma manifestaţiilor din ultimele zile a depăşit 100. Conform organizaţiei umanitare Human Rights Watch, citată de Reuters, bilanţul s-ar ridica...

Numărul protestatarilor din Libia care şi-au pierdut viaţa în urma manifestaţiilor din ultimele zile a depăşit 100. Conform organizaţiei umanitare Human Rights Watch, citată de Reuters, bilanţul s-ar ridica chiar la 200 de morţi, după ce forţele de ordine au deschis focul asupra manifestanţilor, fiind folosiţi şi lunetişti. Între timp, liderii comunităţii musulmane din Libia au lansat un apel către autorităţi să oprească „masacrul”.

Cel puţin trei oameni au murit şi 70 au fost răniţi, sâmbătă, pe străzile oraşului Benghazi, după ce trăgătorii de elită, amplasaţi pe acoperişurile clădirilor, au deschis focul asupra protestatarilor implicaţi în confruntări cu forţele armate.

Un medic de la spitalul Al Jala din Benghazi, citat de CNN, vorbeşte despre 30 de morţi în urma incidentelor de sâmbătă, majoritatea suferind răni la cap. Acesta mai spune că forţele de securitate au deschis focul de la bordul unor elicoptere, la spital ajungând numeroşi răniţi.

Lunetiştii au deschis focul în Libia

Ucişi de soldaţii solidari

Mai mulţi martori oculari descriu scene de haos pe străzile din Benghazi, al doilea oraş al Libiei şi bastion al opoziţiei, situat la 1.000 de kilometri est de Tripoli. Potrivit acestora, forţele de securitate au deschis focul asupra manifestanţilor şi de la bordul unor maşini, militarii trăgând la întâmplare în direcţia civililor.

Alţi martori susţin că soldaţii au trecut, sâmbătă, de partea manifestanţilor, pentru ca ulterior să deschidă focul asupra acestora.

Potrivit BBC, alţi cel puţin 15 oameni au mai fost ucişi sâmbătă la Benghazi, după ce forţele de securitate au deschis focul asupra participanţilor la o înmormântare.

Zeci de străini reţinuţi

Autorităţile refuză în continuare să răspundă solicitărilor repetate pentru acordarea accesului în ţară şi controlează strict comunicaţiile. Zeci de cetăţeni străini au fost arestaţi zilele acestea, majoritatea provenind din ţări arabe.

Conform unor surse citate de agenţia JANA, persoanele reţinute „făceau parte dintr-o reţea străină şi fuseseră antrenate pentru a submina stabilitatea Libiei, securitatea cetăţenilor săi şi unitatea naţională”.

Suspecţii reţinuţi sunt de naţionalitate tunisiană, egipteană, sudaneză, palestiniană, siriană şi turcă.

„Au fost acuzaţi pentru incitare la acte de jaf şi sabotaj – incendierea de spitale, bănci, tribunale, închisori, comisariate de poliţie şi poliţie militară, precum şi alte clădiri publice şi proprietăţi private, conform unor programe puse la punct dinainte”, precizează sursa citată.

Mii de oameni au ieşit în stradă în ultimele zile pentru a cere înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi, aflat la conducerea Libanului de peste 40 de ani. Acesta a preluat puterea în 1969, în urma unei lovituri de stat. De atunci, Gaddafi conduce ţara fără Parlament, fără Constituţie şi având control asupra serviciilor de securitate. Cu toate acestea, Muammar Gaddafi susţine în continuare că este doar „un lider revoluţionar”.

Haos pe străzile din Benghazi

Urmăriți B1TV.ro și pe
`