Malaezia va relua căutările aeronavei dispărute misterios în urmă cu 10 ani. Ce recompensă promite companiei care va găsi epava

Publicat: 20 12. 2024, 22:36
Sursa foto: Freepik.com

După mai bine de zece ani de la dispariția misterioasă a avionului companiei Malaysia Airlines, în martie 2014, Guvernul malaezian a aprobat reluarea căutărilor, cu scopul de a recupera avionul. Aeronava la bordul căreia se aflau 239 de oameni ar urma să fie căutată de societatea americană Ocean Infinity.

„Propunerea unei operaţiuni de căutare de către (societatea americană de explorări) Ocean Infinity este solidă şi merită examinată”, a declarat ministrul malaezian al transporturilor, Anthony Loke, potrivit Agerpres.

Cursa MH370 a dispărut de pe radare la data de 8 martie 2014, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Kuala Lumpur, având 239 de oameni la bord. Deşi destinaţia trebuia să fie Beijing, datele înregistrate de radare şi de sateliţi au arătat că aeronava a deviat de la traseul de zbor. Investigatorii sunt de părere că avionul, o aeronavă Boeing 777, s-a prăbuşit undeva în sudul îndepărtat al Oceanului Indian.

Suma promisă companiei Ocean Infinity în schimbul găsirii unor rămăşiţe „substanţiale” ale avionului

Toate căutările anterioase s-au dovedit a fi în zadar, nicio urmă a aeronavei nefiind găsită. O serie de căutări subacvatice private, lansată tot de Ocean Infinity, cu ajutorul dronelor submarine s-au încheiat în mai 2018 fără depistarea vreunei urme care să indice prezența avionului. Același rezultat dezamăgitor au avut și căutări anterioare, ca cea suspendată în ianuarie 2017. Desfăşurată pe o suprafaţă de 120.000 kilometri pătrați în sudul Oceanului Indian, în largul Australiei, pe baza analizei traiectoriei posibile a aparatului, căutarea nu a scos la iveală nicio urmă a aeronavei.

Ocean Infinity va primi 70 de milioane de dolari, sumă care le-a fost promisă și anterior, dacă va reuşi să găsească rămăşiţe „substanţiale” ale avionului, a menţionat Loke într-o conferinţă de presă.

La bordul avionului dispărut se aflau şi peste 150 de pasageri chinezi, ale căror rude cer despăgubiri, de la Malaysia Airlines, Boeing, Rolls-Royce, care a produs motoarele aeronavei, şi de la grupul de asigurare Allianz, între alţii.