Maia Sandu: „Știm că există un număr mare de oameni și, probabil, în creștere care sprijină ideea Unirii cu România”
Luni, Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a transmis în cadrul unei emisiuni că sunt mulți cetățeni moldoveni care ar vota „da” la un referendum pentru unirea României cu Republica Moldova.
Totodată, acesta a accentuat că „unirea este un lucru pe care îl pot decide cetăţenii”, susținând că există și foarte persoane speriate de o astfel de perspectivă.
„O să urmărim sondajele, să vedem cum se întâmplă lucrurile”
„Știm că există un număr mare de oameni și, probabil, în creștere care sprijină ideea Unirii. În același timp există o altă parte din societate care este speriată de ideea Unirii, ori, un asemenea proiect major se poate face doar cu susținere majoritară, suficientă în societate. O să urmărim sondajele, o să vedem cum se întâmplă lucrurile”, a declarat Maia Sandu.
Potrivit celor mai recente sondaje, numărul celor care își doresc unirea în România este cuprins undeva între 30-40%. De asemenea, conform cifrelor oficiale, circa 1,05 de milioane de cetățeni moldoveni au și cetățenia română, dintre care circa 750.000 sunt adulți, iar restul minori.
Republica Moldova numără circa 2,7 milioane de locuitori, fără regiunea transnistreană, ceea ce înseamnă că aproape 40% din cetățenii Republicii Moldova sunt și ai României, potrivit statisticilor de la Chișinău.
„Un asemenea proiect [unirea- n.red.] trebuie să fie susținut de o majoritate covârșitoare a cetățenilor”, a adăugat Maia Sandu.
Maia Sandu a susținut că actuala guvernare accelerează parteneriatul strategic cu România, și de asemenea, se contruiesc legături puternice în domeniul energetic, infrastructural și educațional.
„Constituţia noastră spune că suntem o ţară neutră. Nimeni nu a schimbat-o. Nu există astfel de iniţiative acum. Nu reprezentăm nicio ameninţare militară”, a declarat președintele Republicii Moldova.
„Nu am planificată nicio discuție sau întâlnire cu Krasnoselski”
Liderul separatist a publicat vinerea trecută o scrisoare prin care solicita o întrevedere cu președintele Maia Sandu pentru a dezbate „bazele reglementării transnistrene”, însă președintele Republicii Moldova a infirmat acest lucru.
„Nu am văzut nicio scrisoare, nu am planificată nicio discuție sau întâlnire cu Krasnoselski. Toate discuțiile pe care le avem în contextul rezolvării anumitor probleme se fac prin intermediul Biroului de reintegrare. Nu văd necesitatea unei întâlniri”, a spus Maia Sandu.
De asemenea, Maia Sandu a criticat și participarea ambasadorului rus, Oleg Vasnețov, la așa-zisa „inaugurare” a liderului separatist, în condițiile în care Republica Moldova nu recunoaște și califică drept nule alegerile prezidențiale organizate recent în stânga Nistrului.
„Este un gest neprietenos. Ministerul de Externe a solicitat tuturor ambasadelor să nu trimită observatori. Cei care au fost identificați ca potențiali observatori au fost trimiși acasă de la Aeroport. Soluția diferendului transnistrean trebuie să fie elaborată în interiorul țării, nu în afară, această soluție trebuie să fie susținută de toate forțele și de cetățeni, pentru această soluție trebuie să existe și sprijin extern, pentru că aceasta este realitatea geopolitică în care suntem”, a mai spus șeful statului.