Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, efectuează marți o vizită oficială la Kiev, unde se întâlnește cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski. Cei doi șefi de stat au purtat o discuție în format tete-a-tete, iar acum conversația s-a mutat în format lărgit.
Dmitri Kuleba, ministrulucrainean de Externe, a subliniat că vizita oficială efectuată de Maia Sandu „semnifică resetarea relațiilor dintre Chișinău și Kiev”. Cu această ocazie, demnitarul a afirmatviziunile Chișinăului și Kievului asupra rezolvării diferendului transnistrean coincid.
„În primul rând, știrea principală e că prima vizită externă a președintelui R. Moldova este în Ucraina. Acest lucru vorbește despre recunoașterea de către RepublicaMoldova a autorității Ucrainei”, a declarat Dmitri Kuleba la canalul TV 1+1,transmiteInterfax Ukrainapreluată de Deschide.md.
10.30-10.40 – Depunerea coroanei de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut
10.40-10.45 – Depunere de flori la Memorialul victimelor Holodomorului
10.50-10.55 – Ceremonia de depunere a unei lămpi aprinse în memoria celor căzuți în Piața Maidan – Nebesnaya Sotnya
11.00-11.20 – Ceremonia oficială de întâmpinare. Fotografie comună. Înscrierea în Cartea Oaspeților de Onoare
11.20-12.00 – Întrevederea Președintelui Republicii Moldova, dna Maia SANDU cu Președintele Ucrainei, dl Volodymyr ZELENSKYY, în format tete-a-tete
12.00-12.50 – Întrevederea Președintelui Republicii Moldova, dna Maia SANDU cu Președintele Ucrainei, dl Volodymyr ZELENSKYY, în format lărgit
13.00-13.10 – Ceremonia de semnare a documentelor bilaterale moldo-ucrainene
13.10-13.30 – Declarații pentru presă
15.05-15.50 – Întrevederea Președintelui Republicii Moldova, dna Maia SANDU cu Președintele Radei Supreme a Ucrainei, dl Dmytro RAZUMKOV
16.00-16.45 – Întrevederea Președintelui Republicii Moldova, dna Maia SANDU cu Prim-ministrul Ucrainei, dl Denis SHMYGAL
PreședinteleKlaus Iohannis a efectuat, în 29 decembrie, o vizită oficială la Chișinău, în ceea ce a reprezentat primul eveniment de o asemenea anvergură pentru Maia Sandu, noua președintă din stânga Prutului. În marja întrevederii, cei doi șefi de stat au adoptat o Declarație comună, prin careRomânia șiRepublica Moldovareafirmă caracterul special al relației bilaterale bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie și fundamentate pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare s-au aniversat, în 2020, zece ani.
Faptul că el a fost primul oaspete al Maiei Sandu după preluarea mandatului de președintă, spunea Klaus Iohannis, „este fără îndoială o confirmare a relației speciale dintre România șiRepublica Moldova, bazată pe comunitatea de limbă, cultură și istorie, și fundamentată pe parteneriatul strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare am aniversat 10 ani în aprilie 2020”.
România a fost alături deRepublica Moldovaîncă din prima zi de independență șia susținut-o fermpe toate planurile, economic, diplomatic, cultural și educațional,afirma la acel momentpreședintaMaia Sandu.