Haos total în Republica Moldova: Curtea Constituţională decretează în favoarea lui Plahotniuc şi declară neconstituțională numirea Maiei Sandu în funcția de prim-ministru

Haos total în Republica Moldova: Curtea Constituţională decretează în favoarea lui Plahotniuc şi declară neconstituțională numirea Maiei Sandu în funcția de prim-ministru
Foto: Maia Sandu / Facebook

Situaţia din Republica Moldova este tot mai complicată şi mai tensionată! Haosul şi a războiul de pe scena politică par să nu se apropie de un final. După ce socialiştii lui Dodon şi pro-europenii au ajuns la un acord pentru a forma o majoritate şi au instalat-o pe Maia Sandu premier, Curtea Constituţională vine şi acordă o victorie uriaşă oligarhului Vladimir Plahotniuc, lăsat în opoziţie de înţelegerea celor două partide.

Astfel, Curtea Constituţională a declarat neconstituțional decretul președintelui privind numirea Maiei Sandu în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, precum și procedura de numire a Guvernului.

”La data de 8 iunie 2019, Curtea Constituțională a examinat sesizarea nr. 110b/2019 și în baza articolelor 135 alin.(1) lit.b) şi 140 din Constituţie, 26 din Legea cu privire la Curtea Constituţională, 6, 61, 62 lit.b) şi 68 din Codul jurisdicţiei constituţionale, a pronunțat următoarea hotărâre:
1. Parlamentul care urmează a fi dizolvat în temeiul art. 85 din Constituție nu are statut şi competenţe identice cu Parlamentul mandatul căruia a expirat în conformitate cu prevederile art.63 din Constituţie.

2. În cazul apariției circumstanțelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ și/sau a imposibilităţii de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este în drept să desfăşoare activitate legislativă și să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute de art. 66 din Constituție, precum şi să constituie organe de conducere ale Parlamentului.
3. La apariția circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului în condiţiile art.85 alin.(1) din Constituţie, Președintele țării este obligat, neîntârziat, să sesizeze Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

4. Orice acțiune și/sau act legislativ, care are drept scop desfăşurarea activității Parlamentului după apariția circumstanțelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituționale și sunt nule ab initio.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.”, a anunțat Curtea Constituţională din Republica Moldova.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`