Maia Sandu, după ajutorul oferit de UE pentru consolidarea granițelor R.Moldova: „Statutul de țară candidată la Uniunea Europeană dă primele roade”

Maia Sandu, după ajutorul oferit de UE pentru consolidarea granițelor R.Moldova: „Statutul de țară candidată la Uniunea Europeană dă primele roade
Foto: Hepta/Abaca Press / ABACA.

Maia Sandu a venit cu un mesaj special după ce Uniunea Europeană a lansat luni, 11 iulie, centrul de sprijin al blocului comunitar pentru securitatea internă și pentru gestionarea frontierelor în Republica Moldova. Șefa statului a salutat decizia și a susținut că acesta reprezintă încă „un pas concret spre integrarea europeană a țării”.

Securitatea Republicii Moldova, sprijinită de UE

„Statutul de țară candidată la Uniunea Europeană dă primele roade – astăzi, la Praga, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne al UE (JAI), a fost semnat Acordul de înființare a unui Centru JAI la Chișinău….Este o veste îmbucurătoare, pentru că aceasta înseamnă mai multă siguranță și mai multă stabilitate pentru noi și pentru țările vecine, dar și mai multă protecție în fața amenințărilor aduse de războiul din Ucraina”, a transmis Maia Sandu, într-o postare pe rețelele de socializare.

Președinta a mai adăugat că acest acord va contribui la consolidarea și la extinderea spațiului european de securitate, care de acum încolo va cuprinde și Republica Moldova.

„Decizia de astăzi este o dovadă a încrederii partenerilor europeni față Moldova și un pas concret – încă unul – spre integrarea europeană a țării. Urmează alte discuții și alte decizii, pe alte sectoare, care vor întări și mai mult parcursul nostru european”, a conchis Maia Sandu

UE înființează un HUB pentru managementul frontierelor

Acordul de înființare a Hub-ului UE pentru securitate internă și managementul frontierelor al Republicii Moldova, care va funcționa la Chișinău, a fost semnat luni, 11 iulie, în Republica Cehă de către DG Home, Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson și Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco.

Domeniile prioritare de activitate ale Hub-ului vor fi îndreptate spre diminuarea riscurilor și amenințărilor, care au fost identificate în comun de UE și Moldova, printre care traficul de droguri, arme și ființe umane, migrația ilegală, traficul cu substanțe radioactive, precum și crimele cibernetice, relatează tv8.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`