Premierul moldovean Maia Sandu confirmă existența contrabandei cu țigări de la granița dintre Republica Moldova și România. Șefa Guvernului de la Chișinău a publicat joi, pe pagina sa de Facebook, o notă informativă desecretizată despre evaziunile fiscale prin intermediul unităților care funcționează în regim duty free. Potrivit documentului, ”până la 75% din volumul mărfurilor declarate ca vândute în magazinele duty free sunt introduse ilicit pe teritoriul Republicii Moldova”.
ȘOC MONDEN! MONICA GABOR, PRINSĂ ÎN FAPT CU MR. PINK! A FĂCUT-O ȘI CU IRINEL ÎN ROMÂNIA! IMAGINI BOMBĂ (GALERIE FOTO)
”Prezint mai jos nota informativă (desecretizată) despre evaziunile fiscale prin intermediul unităților care funcționează în regim duty free.
Potrivit acestor informații, între 2015 și 2019, valoarea mărfurilor importate de către entitățile duty free a constituit 2,8 miliarde de lei, iar circa 75% din volumul mărfurilor vândute în aceste entități au fost introduse ilicit pe teritoriul Republicii Moldova.
Și această schemă va fi stopată. Pentru aceasta este nevoie, în primul rând, ca proiectul legii care se referă la interzicerea duty free să fie adoptat în lectură finală cât mai curând”, a scris Maia Sandu pe Facebook.
Maia Sandu confirmă contrabanda cu țigări de la granița Republicii Modova cu România: Premierul moldovean a publicat o notă informativă desecretizată
”Anumite cantități de mărfuri nici nu se descarcă în depozitele magazinelor respective, fiind introduse în țară, iar unele sunt transportate prin contrabandă în statele vecine (România – articole de tutungerie, Ucraina – băuturi alcoolice), cu o stocare prealabilă pe teritoriul RM”, se arată în documentul publicat de Maia Sandu.
ISPITA A RĂMAS FĂRĂ SUTIEN! DEZMĂȚ TOTAL LA INSULA IUBIRII! CE DECIZIE A LUAT ANTENA 1 (FOTO)
Aceste informații apar în contextul în care, după ce oligarhul Vladimir Plahotniuc a pierdut puterea în Republica Moldova, încep să iasă la iveală detalii despre sistemul corupt care a guvernat statul vecin în ultimii ani. Astfel, odată cu dispariția lui Plahotniuc din peisaj, fostul director al companiei de stat MoldAtsa (echivalentul Romatsa în România), Sorin Stati, declara că de contrabanda cu țigări cu România se ocupa personal fostul deputat Constantin Țuțu, un apropiat al oligarhului.
Într-o notă informativă a mai multor angajați ai Ministerului moldovean de Interne, citată de presa de peste Prut, este devoalat o parte din modul de lucru al rețelei controlate de Țuțu.
Potrivit documentului, țigările ce intră în Republica Moldova provin în principal din Transnistria și sunt produse la una din fabricile companiei Sheriff. Ulterior, aceste țigări sunt trimise din România pe piața Uniunii Europene.
În document se mai arată că întreaga acțiune era cunoscută la nivel de miniștri în fostul Guvern al Republicii Moldova, iar de ea se ocupau oameni numiți special pentru așa ceva, printre care și foști angajați ai serviciilor secrete moldovenești. Mai mult, o atenție deosebită era acordată traficului cu țigări în punctele de trecere a frontierei Giurgiulești și Oancea.
Contactați de B1.ro, reprezentanții Poliției de Frontieră au transmis că ”în anul 2018, în urma misiunilor de supraveghere și control desfășurate în punctele de trecere a frontierei, precum și în zona de competență, polițiștii de frontieră români au reținut în vederea confiscării 4,7 milioane pachete cu țigări, cu o valoare aproximativă de 41,5 de milioane de lei, peste 183 kg de tutun și au fost identificate și destructurate 18 grupuri organizate în vederea săvârșirii infracțiunii de contrabandă cu țigări, în care au fost implicate 160 de persoane.
De asemenea, referitor la contrabanda de la granița dintre România și Republcia Moldova, în anul 2018, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași – independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezehntanți ai altor instituții abilitate – au constatat 503 infracțiuni de contrabandă și au reținut în vederea confiscării peste 892.000 de pachete de țigări de contrabandă în valoaere de peste 5,5 milioane de lei”, se arată în răspunsul Poliției de Frontieră.