Mai puţin de 10% dintre americani chiar i-ar vrea pe Trump sau Clinton preşedinte

Publicat: 03 08. 2016, 11:57
Foto: thefederalist.com

Se pare că românii nu sunt singurii care nu au ce alege la urne și, în final, sunt nevoiți să voteze politicieni pe care, de fapt, nu-i doresc. Și americanii trăiesc dileme românești, cu câteva luni înainte de a-și alege viitorul președinte. Un calcul simplu realizat de jurnaliștii de la New York Times relevă că mai puțin de 10% dintre americani chiar i-ar dori pe Donald Trump sau pe Hillary Clinton să ocupe scaunul de la Casa Albă.

Jurnaliștii au luat în calcul numărul total de locuitori de pe teritoriul Statelor Unite, numărul celor cu drept de vot și pe cel al cetățenilor care au votat la alegerile primare. În baza opțiunilor exprimate, ei au ajuns la concluzia că există câteva grupuri-cheie a căror încredere fiecare candidat trebuie s-o câștige pentru a-și asigura victoria în fața celuilalt.

Indiferent cine ar câștiga prezidențialele, acesta ar fi cu adevărat dorit de doar 9% dintre americani.

Cei de la New York Times au pornit de la faptul că sunt 324 de milioane de locuitori în Statele Unite, dintre care 221 de milioane au drept de vot. Dintre aceștia, 88 de milioane nu vor vota nici măcar la alegerile generale, după cum arată statisticile realizate în urma scrutinului din 2012. 73 de milioane nu şi-au exercitat dreptul la vot la scrutinul primar, dar cei mai mulți dintre ei susțin că vor merge la urne atunci când se va alege președinte.

60 de milioane de americani și-au exprimat opțiunea la alegerile primare și au optat în pentru cele două tabere în proporții aproximativ egale: circa 30 de milioane cu republicanii și circa 30 de milioane cu democrații. Dintre ei, însă, jumătate au ales alți candidați, care, între timp, s-au retras din cursa electorală, rămânând doar Clinton și Trump. Asta înseamnă că doar 14% din cei cu drept de vot, deci 9% din populația SUA, au votat pentru Clinton sau Trump.

Astfel, consideră New York Times, dacă acești doi candidați vor să câștige alegerile, trebuie să atragă de partea lor trei grupuri-cheie de votanți: grupul celor care de obicei nu votează, cei care nu au avut nicio preferință la alegerile primare și cei care, la primare, au optat pentru alți candidați decât ei.

Oricum ar fi, sondajele indică o diferență de doar câteva procente între cei doi adversari politici la finalul alegerilor.