Mai mulți români au renunțat la serviciile lor pentru a distribui pubele în Germania. Unii dintre ei sunt profesori sau polițiști

Mai mulți români au renunțat la serviciile lor pentru a distribui pubele în Germania. Unii dintre ei sunt profesori sau polițiști
Foto: Nordkurier / Susanne Boehm

Mai mulți români, unii dintre ei profesori sau poliţişti, au preferat să renunțe la job-ul din țara lor pentru a lucra la o companie din Germania, unde distribuie pubele. Şefii acestora spun că angajaţii români sunt mai serioşi decât germanii şi că se bazează pe serviciile lor.

Markus Sprenzel, managerul de operaţiuni al companiei germane care-i angajeză pe români, a declarat că lucrează numai cu angajaţi aduşi din România.

„Lucrăm doar cu români. În Germania nu găseşti deloc oameni. Dacă ai nevoie de 14 persoane, dar doar zece sunt acolo dimineaţa, pentru că restul nu au chef, nu mai funcţionează afacerea. Românii o abordează foarte diferit. Mulți își iau patru luni libere pe an, vin în Germania și câștigă la fel de mult aici ca în România într-un an. Sunt oameni complet normali, profesori, ofițeri de poliție”, a spus Sprenzel, pentru Nordkurier.

Publicația a dar exemplul soţilor Ginovel şi Violeta Croitoru. Cuplul român este una dintre cele șapte echipe care au distribuit de marți un total de 70.000 de tone galbene în districtul lacului Mecklenburg . Violeta are 30 de ani, iar soţul ei 34 şi gestionează în jur de 220 de pubele pe zi. Sunt printre cei mai buni dintre lucrătorii temporari care distribuie pubele în numele companiei de logistică C-Trace S & L GmbH, cu sediul în Bielefeld. De ani de zile au fost la muncă în Germania în fiecare toamnă. Ei rămân în Germania trei-patru luni. Apoi se întoarc acasă, unde Ginovel lucrează ca șofer de camion și Violeta are grijă de cei doi copii. Până atunci, bunica va avea grijă de cei mici.

La fel stau lucrurile şi în cazul lui Andrei şi a Ramonei, doi tineri din Cluj. El este profesor, ea învăţătoare, dar au renunţat la meseria practicată. În ţară, amândoi erau nevoiţi să facă naveta şi de cele mai multe ori se vedeau doar seara, pe fugă. Cei doi vor să se căsătorească anul viitor, aşa că banii câştigaţi în Germania, cu un efort mai mic decât în ţară, le vin exact la momentul potrivit, scrie Adevarul.

Cei doi peferă să nu dea prea multe detalii personale. „În România, am fi luaţi la mişto de toată lumea. Un prieten a făcut o glumă nesărată şi mi-a spus că suntem gunoieri”, spune Andrei.

„Mare parte din salariile mici mergeau pe navetă şi cheltuielile rezultate de aici, iar timpul ni-l petreceam pe drumuri. Şi tot nu ne ajungeau banii de nimic. Acum, măcar ştim un lucru, muncim, facem un mic efort, dar apoi ne permitem cam tot ce vrem şi putem sta şi împreună”, susţine Andrei. Îl completează chiar prietena sa. „De multe ori ajungeam acasă, după navetă, făceam un duş şi mă băgam direct la somn, naveta era epuizantă. Poate nu o să vă vină să credeţi, dar era mai greu decât ceea ce facem acum. Aici muncim între 7:00 şi 16:00, apoi suntem liberi să ne relaxăm, să facem ce vrem noi”, explică ea.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`